Tres preguntes us heu de fer per entendre el grau de corrupció infinit amb el que el podrit i pervers sistema elèctric espanyol roba a tothom:

LA PRIMERA: Paguem el què costa generar electricitat? Doncs no. En la factura de la llum paguem per dos grans conceptes. En primer lloc, un 60% són  peatges i impostos (com les primes de generació a les energies renovables, i el cost de la xarxa de distribució). En segon lloc, un 40%, el “preu” de generació que es fixa en una subhasta diària feta per les empreses elèctriques. No em puc allargar en els detalls, però el preu que fixen no té res a veure amb el cost. Tant és així que l’estat ha declarat nul·la la subhasta del dia 19  que fixava el futur cost per l’any 2014, ja que hagués representat un 11% d’increment per tots els usuaris particulars i petites empreses. A veure si aguanten el tipus.

LA SEGONA: Quant guanyen les elèctriques? Moltíssim. El Periódico informava ahir que durant els tres primers trimestres, les cinc empreses que constitueixen la patronal  UNESA , lobbista del sector elèctric (Endesa, Ibredrola, Gas Natural, Eon, EDP) han obtingut 7.639 Milions d’euros de beneficis fins el tercer trimestre del 2013. D’aquests, més de la meitat a l’estat espanyol. Així doncs, paguem per a que es s’inflin a guanyar diners sense pietat les elèctriques.

LA TERCERA: Qui hi ha darrera les elèctriques? Els polítics jubilats. Aznar és assessor d’Endesa i Felipe Gonzalez conseller de Gas Natural… i tots els consellers i altres membres de la direcció cobren sous  milionaris. El sistema és fastigosament endogàmic. Com voleu que els polítics regulin objectivament si saben que després han de formar part de la trama?

Ens trobem davant d’un dels casos més escandalosos de robatori autoritzat en contra del bé públic. Aquests dies sentireu els senyors de UNESA dient que ells, pobrets, no han fet res. Llegiu, informeu-vos, no tingueu por. Ja hi ha molta documentació que circula per la xarxa. És un autèntic abús i una burla. Espanya està podrida. Els catalans ho farem millor. Impossible fer-ho pitjor.
 
P.S. Presideixo a PIMEC la Comissió d’Energía que aquests darrers dies ha estat molt activa en denunciar aquets fets. Joan Vila, Carles Vivas, Pepe Castells, Gabriel Pagès, Josep Mas… És un honor compartir aquesta desigual lluita amb ells.