Es veia venir: prescindint dels eufemismes i dient les coses pel seu nom ja tenim les primeres conseqüències del rescat de l´Estat espanyol. El mateix Sr. Rajoy ha reconegut que les mesures anunciades dimecres passat són la seva contrapartida. I aquesta pèrdua de sobirania només te un nom: intervenció.

El que no ja és tant clar és si les mesures anunciades serviran per assolir els objectius previstos –estalvi 65.000 MEUR en dos anys- i l´inici de la recuperació econòmica. Són molts els experts que aquests dies es mostren escèptics sobre la seva efectivitat. Fins i tot el destacat Paul Krugman, premi Nobel d’economia, considera que els plans del Govern de l´Estat suposaran “un dolor inútil a Espanya” i que “no tenen cap sentit”, advertint seriosament sobre el risc de que l’economia espanyola aprofundeixi en la depressió.

Situem-nos a la realitat de casa nostra i reflexionem per uns instants sobre les conseqüències d’una de les mesures anunciades, l’augment immediat de l’iva, que és la manera que te el Govern de recaptar més diners i més ràpid.

L’augment dels tipus d’iva incideix de forma directa i molt negativa en el consum, un dels principals elements a enfortir per superar una situació de crisi com la que estem patint. Si el consum cau la producció també i, per tant, es posen en perill la continuïtat de les empreses, els comerços i, en definitiva, els llocs de treball. També tindria conseqüències negatives pel turisme, un dels pocs motors econòmics que malgrat l´actual context manté un bon comportament en quan a xifres i volum de negoci. La pujada de l’iva ens restaria competitivitat com a destinació turística i suposaria pèrdua d’activitat i llocs de treball.

El més sorprenent és que el Govern de l´Estat ignori que altres països europeus entenen el gran pes del sector turístic a les seves economies i hagin reduït l’iva als diferents sectors vinculats al turisme. A Alemanya, per exemple,a l’any 2010 l’iva hoteler va reduir-se del 19% al 9%; a Grècia, del 11% al 6,5% i a Portugal es va mantenir al 6%, i en aquests dos darrers països malgrat haver estat intervinguts per la UE. Altres competidors d´Espanya mantenen tipus d’iva reduïts per promocionar el sector turístic: Itàlia (10%), França (7%), Turquia (8%) o Malta (8%).

Però no acaba tot aquí. El que és el súmmum dels despropòsits és ignorar que la mateixa Comissió Europea anima als països a que es mantingui l’iva reduït per l’hostaleria, impulsant la indústria turística i fomentant la creació d’ocupació.

Amb aquests precedents, hom comença a dubtar si el President Sr. Rajoy i el seu equip de ministres adreçaran la delicada situació espanyola o ens acabaran d’enfonsar. Mentrestant  la situació no millora i al Congrés, els Diputats ens obsequien escenificant conductes i enfrontaments que no fan més que engrandir el descrèdit de la classe política, la desafecció de la ciutadania i la pèrdua de credibilitat internacional.