Durant les últimes setmanes, les xarxes socials van plenes de vídeos on es pot veure a diferents famosos tirant-se una galleda d’aigua gelada per sobre. L’iniciativa pretén conscienciar i recaptar fons per la investigació de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), malaltia neurodegenerativa que no té cura.

Cada persona que faci aquest gest, ha de nominar a tres persones que l’imitin. Si compleixen el repte donaran deu euros i si no ho fan durant les següents vint-i-quatre hores, la donació augmenta a cent euros. El problema és que aquestes donacions no acaben arribant enlloc i tot es basa en la graciosa imatge de tirar-se per sobre una galleda d’aigua freda i fer-se una bona publicitat.

Aquesta és una iniciativa que no només hauria de servir per conscienciar-nos de com de desesperant és aquesta malaltia sinó que també hauria de ser útil perquè els famosos no només es tirin galledes pel cap i ho basin tot en un simple xou. Ells que poden i que cada cosa que fan té una repercussió mundial, podrien donar exemple i fer grans donacions per la malaltia. Amb els sous astronòmics que s’embutxaquen cada mes, no els hi passaria res si de tant en tant toquessin de peus a terra amb la societat real i amb els problemes reals que per ells són tan inabastables.

La verdadera solidaritat es demostra amb gestos com el que ha fet Charlie Sheen que en comptes de fer-se el graciós tirant-se aigua gelada per sobre ha preferit tirar-se deu mil dòlars. Aquesta és la seva verdadera aportació a l’investigació de la malaltia. Potser, si la majoria de famosos no utilitzessin aquest gest només per quedar bé de cara a la galeria, el món aniria molt millor i els beneficiats en serien els malalts i els seus familiars. No crec que a ells els faci gaire gràcia que tot ho basin en uns riures, uns simples likes i una publicitat que serveix perquè la gent en parli però no per treure’n un rèdit econòmic.

El pitjor de tot és que per nosaltres, per la resta de mortals, quan veiem als famosos tirar-se aigua freda per sobre no pensem en la malaltia. Pensem en com de graciós és que un darrere l’altra facin aquest gest tan graciós però no ens acabem preocupant per la gent que hi ha al darrere, que pateix l’horror dia a dia i per els que uns quants glaçons de gel no serveixen de res.

La majoria de nosaltres, ha hagut de buscar què és l’ELA. Llegir quins símptomes té, què comporta per el pacient i els familiars i per donar molta importància a aquest gest que fan els famosos quan potser hauríem d’aturar-nos a pensar en fer grans gestes. En no caure en xous ni simples espectacles i comprometre’ns de veritat a investigar, a saber, a sentir-nos millors persones.

Després de tirar-se el cubell d’aigua pel cap, què? Ens oblidarem de la malaltia, seguirem rient-li les gràcies als famosos i aquest gest haurà passat sense pena ni glòria.