Els empresaris en general no volem problemes, perquè en el nostre dia a dia els problemes acostumen a venir sols. Ens agraden els reptes, i ens posem a treballar conscients que cada dia tot és possible i tot està per fer. Per això som explícitament i decidida defensors del dret a decidir dels pobles, com diu el “manifest del far” promogut per més de 30 patronals catalanes que recentment s’ha presentat. Només faltaria!

De ben segur representem molt majoritàriament el sentir de l’empresariat de les pimes i de bona part dels grans empresaris. I el sentir és quasi unànim: que no ens diguin què és possible i què no, perquè cadascuna de les petites històries particulars de cada petit empresari, abans de començar, era una bogeria impossible.

El resum de l’acte és claríssim i un dels dirigents, el president de CECOT, és qui millor ho ha expressat: que no ens amenacin, ni menteixin des de posicions espanyoles que ens insulten. Formalment només demanàvem que es respectin democràticament els resultats de les eleccions i la voluntat del poble català. Però l’ambient era festiu i decididament independentista. Perquè si algú no té por a arriscar-se quan ho creu necessari, si algú està disposat a adaptar-se als canvis o morir, aquests som els empresaris. Aquesta crisi que ha vingut per recordar-nos que res no és per sempre, ha deixat innumerables cadàvers empresarials. Els que hem sobreviscut és perquè ens hem adaptat. Algú de debò creu que una reivindicació pacífica i il·lusionada per recuperar sobirania ens fa por?

Els empresaris volem anonimat polític perquè ja tenim prou feina amb els nostres assumptes. Però això no vol dir que com a ciutadans ens repugni que personatges nefastos de l’estat ens vulguin amenaçar mentint i fent-nos còmplices d’una falsa realitat. I que quan ens insulten o menteixen en nom nostre, ho manifestem públicament. A Catalunya tot està per fer, com a tot arreu. I qui es pensi que ho té tot controlat s’equivoca segur. Els empresaris, com a empresaris, no tenim por del procés i no ens convenceran de que n’hem de tenir.