Tu primer viaje, tus primeros aplausos.
Tu primer trabajo, qué duro es.
Tu primera amiga, tu primera canción.
Tu primera colonia, Chispas, de Dana.

Chispas va ser la “seva” primera colònia. La del nen que m’agradava. Teníem 12 anyets. La cançó em fascinava i, quan la cantava, l’afegitó Dana no me l’estalviava, perquè era el puntet que rematava la cançó. M’emocionava. Feia la marca memorable, li donava valor, diferenciació, notorietat. Ítems que sempre repeteixo i que, evidentment, aleshores desconeixia.

Dana ja va ser innovadora l’any 1932. Es va crear a Barcelona llançant un perfum que portava per nom “Tabú” i per eslògan “El perfume delicioso que nunca llega a evaporarse”.

Hi va haver un intent de reedició de Chispas l’any 2016, però es va deixar de fer. Els nens i les nenes que volen deixar d’usar les colònies infantils ja sabem què fan ara: agafar les colònies dels pares i… banyar-s’hi!

M’agradaria tornar a flairar l’aroma de Chispas i que els meus fills se la poguessin posar. Tot i que dubto que la volguessin: ja sabem que arriba un dia que es neguen a tot allò que va ser nostre. Aquest, però, és un negociat que no em correspon.

El que sí que em correspon, o, si més no, em ve de gust, és parlar d’un anunci que aquests dies ens trobem fins a la sopa! Agua de Colonia Concentrada Álvarez Gómez. Una colònia groga amb olor de cítric. Fa més de 100 anys que són al mercat, tot i que l’any 2013 van tancar la seva última botiga al barri de Salamanca, a Madrid, on van arribar a tenir-ne més de deu.

No sabia que existia, encara que sigui una de les fragàncies més antigues que potser van usar els meus avis, que també es banyaven amb colònia, possiblement perquè té menys concentració de perfum. La marca està potenciant nous mercats (fora de Madrid), la qual cosa fa que en parlem. En castellà i a la televisió pública catalana. Aconseguit! Potser han vist sortida a casa nostra entre tanta aroma de cítric on el groc és tan present…

No us sabria dir si la compraria; l’anunci no m’atrau gens, el trobo molt bàsic i antic. Parlen només de producte. Que és i per a què serveix. Perfum i aroma. No m’emociona en absolut. La colònia fa olor, sí, igual que l’aigua fa passar la set. Però això és el producte. La marca ha d’anar molt més enllà que el producte. La marca et converteix en especial, et fa diferent. T’ha de fer viure (o reviure) experiències. T’ha de fer fa sentir coses. T’ha d’emocionar. I una colònia, encara més. De moment, aquesta, si me’n fa sentir alguna, és fredor i avorriment. Això sí, el seu web està força endreçat (sembla un supermercat digital) i la marca té presència a xarxes socials, encara que a Facebook i Instagram potser els faltaria una mica de brand content amb un bon storytelling. És a dir, un bon relat propi per a la marca. Quelcom que te la faci atractiva i emocionant. Tota marca ha de tenir el seu relat.

Em quedo amb Chispas. Aquesta marca sí que m’emocionava.

I tu? Com comuniques la teva marca? Quina és l’aroma que desprèn? Tens un bon relat per fer emocionar el teu consumidor?