Cardona (Foto: Albert Farré)
Cardona (Foto: Albert Farré)

Amb tot el compromís, que mantinc intacte, i amb la determinació de buscar un periodisme crític i compromès amb la veritat i la diversitat d’opinions, vaig entomar, avui fa tres anys, l’honor de dirigir El Matí Digital, aquesta capçalera històrica de la Catalunya del 1929 que, des de fa més d’una dècada, ha tirat endavant de nou, en format digital, gràcies a l’esforç de persones que ho han vetllat i encara avui ho fan possible. Persones com tu, que llegeixes aquestes línies i fas possible que aquesta capçalera tingui un sentit diari.

Les mitges veritats, la desinformació interessada o la sobreinformació són alguns dels reptes que ens plantegen les societats democràtiques actuals, alguns d’ells són dèficits fruit d’entregar espais, com aquest, amb propòsits i finalitats allunyades de la informació, de la reflexió i del debat de les idees. Res més lluny d’això, El Matí segueix consolidant-se amb força com a espai lliure de desinformació i treu el nas entre el rànquing de digitals del panorama català.

Han estat tres anys de transformació i de posar al dia un mitjà que, si pren sentit, és pel centenar de persones que hi col·laboreu desinteressadament a través de les vostres opinions i reflexions, que en conseqüència esdevenen la nostra oferta més acurada a la realitat i a l’entorn que ens envolta. En aquest temps hem volgut centrar la raó de ser d’El Matí en aquests tres eixos que us detallo a continuació.

PLURALITZAR i fer extensiu un espai digital que és punt de trobada d’un ampli sector de la societat catalana que comparteix valors com el republicanisme, el catalanisme, la justícia social. La diversitat de veus s’entén amb la incorporació de més dones, de jovent i de persones expertes en els àmbits de la cultura, de la política, de la societat civil.

ACTUALITZAR la imatge corporativa de la pàgina web o millorar l’accessibilitat en els continguts, fent més fàcil la lectura i facilitant-ne la llegibilitat dels articles diaris.

COMPROMÍS amb la llengua catalana, amb els lectors d’aquest mitjà i amb la veritat. Especialment, en aquest últim punt, un moment on la veritat és en el punt de mira de totes les societats democràtiques i el periodisme esdevé l’eina per assegurar-ne el compromís inequívoc i independent.

El periodisme, però la vida en general, és això: colpir, explicar què passa i per què, donar veu a qui no la té i mostrar les contradiccions entre uns i altres.

Provocar i generar espais d’opinió crítica i construir mitjans de comunicació forts que contribueixin a qüestionar, a generar debat i a informar i, especialment, cuidin la llengua catalana. És aquesta la línia que seguirem, i és aquí on us continuem necessitant i comptem amb vosaltres. Comptem amb tu!