La nació més important de la història de la humanitat

Estic saturat. M’heu saturat. Estic saturat d’Espanya. De debò, he intentat comprendre-us però cada vegada em resulta més difícil. Entenc perfectament que algú necessiti aferrar-se al seu marc mental o sentimental en situacions de crisi, però és que m’heu saturat. És llegir la paraula Espanya i començar a sospitar que després vindrà alguna exaltació patriòtica amb vocació d’estar escrita en pedra i amb la probabilitat de dialogar amb el ridícul.

De què us sentiu tan orgullosos? Què és el que segons tu fa que Espanya sigui la, probablement, nació més important de la Història de la humanitat? Sent extremadament generosos amb la interpretació de la Història, Espanya va néixer amb la unió dinàstica d’Aragó i Castella. Després Colom es va llançar a l’aventura i Amèrica (amb la seva cultura pròpia) el va descobrir a ell. Més tard, després d’aquesta trobada de cultures, els colonitzadors espanyols i portuguesos van sotmetre els indígenes que vivien tranquil·lament en el sud del continent americà. Això va ser al segle XVI. I totes les civilitzacions anteriors? Quin lloc tenen en el nacionalisme espanyol? Ens oblidem d’Egipte, Pèrsia, Mesopotàmia, Grècia, Roma, Creta o les antigues Xina o Japó? Ens oblidem de la vella Europa que va dibuixar mil i una fronteres en la cerca d’una identitat política? I el continent americà? Va néixer per generació espontània gràcies a l’arribada dels espanyols?

Espanya ha sucumbit a la síndrome del joisme. Jo, jo i després, jo. Espanya com a centre de l’univers, de la Història, de la cultura. Espanya com a melic, com a inici i final. Espanya, Espanya i Espanya. Uf… de debò: estic saturat. M’ha saturat aquest complex d’inferioritat (que no de superioritat) que pretén geolocaltizar marcs mentals a l’abric d’una bandera i d’una interpretació de la Història que oblida els processos d’independència posteriors. Perquè, amics, van caure els virregnats i als espanyols els van donar una preciosa puntada al cul en la pràctica totalitat de territoris que van conquistar. Això és així. Ho sento. És el que hi ha. I el mateix podríem dir de França, de Regne Unit, d’Holanda i de totes les potències navals que van dibuixar mapes amb sang.

I en l’actualitat? Però si fins a Justin Bieber té més seguidors en Twitter que les persones que viuen en dues Espanyes juntes! Una miqueta d’humilitat amb la influència espanyola!

Estic saturat. Necessito aire. És com tenir a un amic corcó que no et deixa respirar i t’envia tot lo sant dia whatsapps en què t’explica les seves misèries. De debò. Que corri l’aire. Distància. Empapereu el vostre pis amb llibres d’Història, tatueu-vos la bandera en el lloc del cos que us proporcioni més plaure intel·lectual però que corri l’aire. Estic saturat.