Parlar de dretes i esquerres avui en dia no té sentit. Aixi ho van demostrar el meu fill Vicenç i el seu amic Oriol en el seu treball de recerca de 2n de Batxillerat. Es recolçaven entre altres arguments, en el fet que els sis diputats joves entrevistats dels sis partits de l’arc parlamentari català no volien dir el mateix quan empraven aquesta terminologia.

Però que no ens aclarim quan parlem de dretes i esquerres , no vol dir que no intentem determinar quines polítiques son de dretes (les que primen per damunt de tot la llibertat) i quines son d’esquerres (les que defensen infatigablement la igualtat). Si Aristótil aixequés el cap, ens diria sens dubte que en el terme mig està la millor solució al bon govern. Ens defensaria una barreja d’ambduess polítiques vetllant per prioritzar el bé comú sense atemptar al bé personal. També ens parlaria de la virtud, però això se’m fa difícil d’explicar ara i aquí (es a dir, al 2009 i amb el tripartit al poder)

El que ens cal doncs, per poder saber quines polítiques s’han d’aplicar, és parlar-ne. Necessitem saber quines polítiques de dretes,d’esquerres, o mixtes, se’ns proposen en cada cas. Per exemple en educació: si en els darrers 30 anys hem inventat el concert educatiu escolar (que no deixa de ser una aristotèlica solució a cavall entre l’escola pública I la privada), i funciona , perquè els sindicats i els funcionaris se la volen carregar a cop de reglament? S’ha de poder discutir amb calma què s’hi amaga darrera dels apriorismes corporativistes. Perquè cada nova normativa inclou un paquet amagat de despesa que pot acabar fent inviables les escoles concertades (o encarint-les fins a privatitzar-les) . Parlem-ne amb calma. I a fons.

He posat l’exemple de l’educació per evitar parlar de la crisi. I Caldrà parlar molt de la crisi. Perquè necesitarem determinar quines seran les millors polítiques per sortir del pou on polítiques miops i banquers oportunistes ens han ficat. No hi han receptes. Molt poques lleis i molt debat sobre què fer. Pensem una mica més si volem evitar un nou Big Bang!!!