Tindercat

Un grup de joves catalans, fa un parell d’anys, van obrir una sala a Twitter que es deia “First Dates Catalunya”. Aquest espai va néixer amb el lema: “Si voleu trobar parella, connecteu-vos”. Aquell 11 d’abril de 2021, amb restriccions per la pandèmia, fins a 300 joves catalans es van connectar i la xifra rècord va arribar uns dies més tard, quan l’espai va congregar a unes 1.500 persones. L’any passat aquesta sala va fer el pas de les xarxes a la presencialitat i així és com va néixer Tindercat. Parlem amb Ramon Pera, un dels impulsors, sobre les relacions actuals, el poliamor, les parelles obertes, Tindercat i molt més

 

Com diries que són les relacions de l’any 2023?

És complicat perquè les formes de lligar, d’estimar-se i de relacionar-se han canviat totalment. Són més intenses per tot allò bo i tot allò dolent, potser són més superficials i més curtes, perquè la casuística és molt diversa, però si ho hagués de definir amb una paraula seria intenses.

 

Creus en el poliamor?

No sabria què dir. Ho respecto, però crec que bevem d’un llegat sociocultural que és la monogàmia que és l’exclusivitat i, per tant, el marc és molt delimitat, però actualment hi ha noves formes d’entendre l’amor i aquest ventall s’obre. No sé si hi crec o no perquè no m’hi he trobat, però és evident que sí que existeix.

 

Què passa amb les relacions obertes? Què és una relació oberta?

És un vincle que es defineix perquè tu no tens una exclusivitat amb la teva parella. No és un poliamor perquè no portes diferents relacions a la vegada. La persona que viu la relació oberta pot viure relacions efectives i sexuals amb altres persones.

 

Hi ha un estigma?

Sí, recentment m’hi he trobat i considero que hi ha un estigma perquè també hi ha una ignorància, un no saber. A força d’informar-te entens que hi hagi gent que pugui tenir la necessitat de tenir vincles sexuals amb altres persones. Tot depèn de la confiança, la comunicació i altres factors.

 

Com s’expliquen les relacions obertes?

El primer que es pensa amb una relació oberta és que és per vici. Al final el sexe és plaer i és fàcil caure en aquest estigma. A vegades és terapèutic per millorar la relació amb la parella. No cal entrar en un judici de valor de si és més bo o més dolent, el que cal és tolerància i respecte. Avui dia hi ha poca tolerància, cal deixar tranquil·la a la gent.

 

Com funciona Tindercat?

Tindercat va començar sent un espai on la gent es connectava, on hi havia un moderador i es podia obrir el torn de paraula, interactuar….  Al final a Tindercat s’obre la sala i nosaltres, els moderadors, donem pas. La gent pot parlar, a vegades hi ha diàlegs curts, a vegades la gent xerra més, però tot el suc del Tindercat passa entre bastidors, al backstage, el que no es veu. Hi ha safareig entre perfils, contactes, xerrades…

 

Com definiries Tindercat?

És un espai on fer xarxa, i alguna cosa més…

 

A qui va enfocat?

El gruix de gent és de 17 fins als 26 anys. Aquesta seria l’audiència activa, la gent que hi participa, gent que parla del sexe sense complexos i amb respecte.

 

Quin és l’objectiu?

Tothom pot fer programes d’amor, però l’objectiu del Tindercat és crear una consciència socioafectiva de les relacions humanes desacomplexada.

El Tindercat s’entén com a promoció de la llengua. A Catalunya parlem en català, creiem que s’ha de fomentar i nosaltres ho teníem clar des del començament. Per què no es pot lligar en català? Al Tinder trobem castellà a tot arreu; no es pot lligar en català?

 

Quina diferència hi ha entre els continguts de Tindercat i els dels mitjans tradicionals? 

Els mitjans tradicionals el que els hi passa és que tenen una bretxa generacional que no consumeix ni ràdio ni televisió. Nosaltres volem fer un contingut transmèdia, que vol dir que el pots trobar a tot arreu. Aglutina la tradició amb les xarxes socials.

Nosaltres després de néixer a les xarxes vam fer el primer Tindercat presencial per Sant Jordi, aquest any presentem un llibre… és estar a tot arreu i apropar-nos al màxim al nostre públic.

 

El llibre es diu Ara que som joves. Què hi trobarem?

A Tindercat ens hem trobat moltes històries i molt intenses, ens va trucar una editorial i ens va proposar un llibre que parlés de gent jove, de sexe, d’entreteniment i de sentiments. Ens van plantejar la col·laboració per recollir aquestes històries i el llibre va d’això. Té set històries amb les seves experiències, històries reals de gent jove, confessions que la gent ens explica de manera anònima, i una part que és el quadren d’amor on expliquem cada esdeveniment que hem fet. Aquesta última part és un recull més per nosaltres, pels creadors del projecte.

 

Aquest pas de Twitter a la presencialitat com ha anat?

És curiós perquè Twitter ens dona unes facilitats que no tindríem en els shows en directe, però, en canvi, el directe és més intens i té més adrenalina. Hi ha molta gent motivada que s’anima a pujar als escenaris, que ens escriu… ha sigut un salt molt orgànic, molt bonic i que hem gaudit molt.

 

Han sorgit parelles del Tindercat?

Moltes. Et puc parlar des de la meva pròpia pell perquè jo he conegut a la meva parella a Tindercat. Vaig veure el perfil d’un noi que em va cridar l’atenció, li vaig enviar un missatge i a partir d’aquí vas xerrant, vas estirant i, com qui no vol la cosa, es va generar un vincle. Una de les històries que hi ha al llibre és la meva.

 

Catalunya estava òrfena en aquest sector?, necessitem un Salvame a la catalana?

Evidentment que sí. Nosaltres volíem crear aquest espai que no existeix. Volíem evitar el punt grotesc però mantenir el safareig. Al final no podem oblidar que tractem amb persones, es pot fer humor però sempre des del respecte. Cal mostrar empatia i tenir clar que l’objectiu final és passar-nos-ho bé.

Avui dia podeu seguir Tindercat a les xarxes socials, tenim la web i el que ens agrada més és que la gent pugui seguir Tindercat a les places i esdeveniments. A més, al mes de setembre TV3 obrirà una plataforma de continguts digitals i estem mirant de com crear un programa televisiu que hi puguem encaixar. La tele s’ho pren tot molt amb calma.

 

Com porta la teva generació el tema de les xarxes?

Hem de tenir clar que no és la realitat. Se n’ha de fer una gestió molt responsable, que és molt fàcil dir-ho però molt difícil fer-ho. Les xarxes són molt cruels i poden tenir un impacte sobre tu que segurament no tenies previst. Hem tingut un acompanyament constant per part de l’equip. És molt cruel i molt fred, estàs molt exposat, has de ser molt responsable i prudent i no prendre-t’ho tot al peu de la lletra.

 

Quin impacte tenen les xarxes?

El 80% del nostre dia a dia passa pel telèfon, per les xarxes, i pot desencadenar a sentiments molt bonics o a coses molt lletges.

 

Quina lectura en fas del Tindercat?

Ha crescut el projecte, ha crescut un grup d’amics i una productora, és un projecte que està en evolució constant i crec que estem en el camí de fer-lo créixer, d’aglutinar a més gent i de fer el salt i oferir-lo com un contingut més ampli. La lectura que en faig és d’un creixement molt bonic.