És que TV3 ha perdut el nord? Aquesta podria ser la pregunta que ens ve al cap després de l’estrena de la sèrie Gran Nord, el passat dilluns. Aquesta comèdia de situació, allunyada de la sitcom pura i en la línia de les estrenades darrerament com Dues dones Divines o La Sagrada Família, va decebre de principi a fi, per molts motius. L’audiència val a dir que acompanyar en aquest primer capítol, a la vegada que la criticava amb efervescència i duresa al twitter.

Un dels principis de la sitcom o comèdia és que aquesta ha de ser fidel al lloc que vol representar, per després poder fer el guió que desperti el somriure. És a dir, ficcionar una realitat existent. Quin treball hi ha hagut perquè això es compleixi? Cap. Vegi’n la llengua. El suposat poble del Pallars que aquí es representa no s’adiu amb la llengua dels personatges i la forcen completament. Menció a banda mereix la narradora, la Nicole de Ventdelplà, que representa l’aiguabarreig lingüístic en estat pur. En què parla? No es pot justificar la parla dient que tot és una ficció, perquè per aquest motiu, moltes les sitcoms de TV3 que parlen el dialecte central haurien de grinyolar i curiosament, mai hi ha cap queixa. Per tant, si és una sèrie que pretén despertar un somriure per les seves trames i l’espectador es fixa en com parlen els personatges, malament anem.

En segon lloc, el guió deixa força a desitjar. Fluixeja per totes bandes, començant per la idea, repetida una i altra vegada a les sitcoms/comèdies de TV3, quan un home o dona de ciutat marxa a viure a poble: se’n recorden de Tot un senyor, quan en Narcís Pons, que encarnava en Josep Sazatornil, el destinaven a l’oficina bancària de Palaupernil? En aquella sèrie, estrenada al 1989, es plantejava la dicotomia poble/ciutat d’una forma totalment oposada: com per exemple, el menjar. Agafin el segon capítol, on en Saza arriba al bar del poble i comparint-lo amb el primer de GN: són idèntics; en ambdós, decideixen que al bar de poble no hi haurà Donuts ni altres pastes, i només uina casolana. És a dir, han passat quasi 25 anys, i encara s’abusa del mateix recurs. Això si, si se n’adonen, a Gran Nord, a la casa on viu la protagonista, aquesta navega tranquil·lament per Internet, quan tranquil·lament i posats a fer, podrien haver retractat un poble incomunicat.

Tanmateix, la sèrie vol fomentar la situació surrealista i es queda a mitges tintes. El moment culminant de la nit va ser quan Aina Clotet, ex Infidel i vestida de Mosso d’Esquadra, es va posar a balllar amb l’ós. Però l’escena no va grinyolar perquè fos dolenta en si, sinó perquè al no tractar-se d’una sitcom amb riures enllaunats on es busca forçar el riure cada minut en l’espectador, com Lo Cartanyà o Plats Bruts, perdia tot interès i la convertia en ridícula. I això va acabar d’ensorrar el capítol. Encara sort del bo del Roger Coma, que va salvar l’escena amb un dard narcotitzant que va anar a parar a la Mossa (metàfora del capítol, potser? Matem-ho ja?).

A favor de GN hi trobem una nòmina d’actors de l’star system català que es van esforçar per encarnar els diversos perfils de gent de poble. Nacho Fresneda, Manel Barceló o Mercè Arànega. Menció a banda per en Pep Cruz, que li va tocar el paper estrella, per no dir el més treballat, i a qui entristeix veure’l amb una pell d’ós. Veurem quin recorregut té aquesta sèrie que reclama a crits una revisió urgent, o directament, guardar-la en una calaix.

Píndoles

1. Sexe a la Zarzuela. Genial recreació de Sexo en Nueva York en versió la Zarzuela al Polònia del passat dijous. No es perdin les infantes i la reina confabulant contra els homes, encara que la sàvia reina sap que si les dones han de manar, necessiten la firma del rei.

2. Temps era temps. S’imaginen a Pepa Bueno, quan acaba el TD-2, donant pas a la informació meteorològica, que vindrà avui, de la mà del príncep Felip? No oi? Això només pot passar en segons quins llocs, i un d’aquests és el Regne Unit, quan el passat dimarts, Sally Magnusson va donar pas al mateix Carles d’Anglaterra i la seva dona, que van oferir el temps i van bromejar amb el teleprompter.

3. Ramonchu returns. Ha tornat el presentador familiar per excel·lència, Ramon Garcia, amb un concurs titulat ¿Conoces España? (La 1) Es farà difícil que s’aguanti, malgrat que el presentador s’hi esforci, perquè competeix amb l’imcombustible Ahora Caigo d’Antena 3, que sempre ho té tot per triomfar: preguntes fàcils, concursants ignorants i que a més, cauen quan s’equivoquen.