Com a bon entusiasta i col·leccionista de tot el que hi ha per les comarques centrals catalanes, celebro quan surt un llibre important com aquest de Coromines. Sens dubte un dels més grans mestres catalans de filologia i autor d’una bona colla de diccionaris enciclopèdics del català. En Joan Coromines fou un infatigable excursionista de jove -i de no tan jove-. Era fill d’un conseller de la Generalitat republicana, patí exili i marginació, però sempre va estar vinculat a la lluita pels drets nacionals i lingüístics de Catalunya i la resta dels Països Catalans.

Fa pocs dies, molt pocs, l’editorial Ara, amb ajut de l’Ajuntament de Barcelona, ha editat el seu llibre “Itineraris, excursions a la recerca del mot, de la paraula viva”. El Berguedà, el Bages, el Solsonès, L’Alt Urgell, la Cerdanya i la resta de Catalunya hi surten moltt. Són excursions fetes entre el 1923 i el 1979. Aquest és un llibre imprescindible per saber de la nostra terra, conèixer les seves coses i tot el nostre ric patrimoni tant amagat com, sovint, maltractat. Cal defensar sempre que hi ha vida més enllà del Tibidabo. 

Donar un llistat de les excursions fetes per Coromines seria interminable. El seu volum supera amb escreix les 600 pàgines. Explica com surt de casa -generalment de Barcelona o prop-, on va, els mitjans de transport que utilitza per fer les excursions, els horaris de autobusos, o trens… i com retorna a casa.

Aquest llibre esdevindrà una eina bàsica i útil al costat de les velles i tradicionals guies d’Artur Osona i Cèsar August Torres o els treballs de Cels Gomis i Carreres Candi. Ara, caldrà afegir-hi sempre el que en diu en Coromines de la nostra terra. Catalunya, i molt especialment la part central de la nostra pàtria, necessita de llibres com aquest. Hem de saber del nostre més immediat passat i en Coromines aixeca fidel testimoni de tot el que veia i feia quan anava trescant pel país. Més d’un lector, com a mi ja m’ha passat, restarà astorat de veure les descripcions i definicions d’una terra, el nostre petit món, descrita i explicada per un dels més grans filòlegs i coneixedors del català del segle XX.