El segle 20 va deixar el llegat d’un periodista, escriptor i poeta polonès referent de l’època: Ryszard Kapuściński. Literalment, diu el periodista polonès en un dels seus escrits: “Quan es descobreix que la informació era un negoci, la veritat va deixar de ser important” I afegeix: “Si entre les moltes veritats esculls una sola i la persegueixes cegament, aquesta es convertirà en falsedat, i tu en fanàtic.”

En temps i context de post-veritat, de fake news i altes dosis de populismes diversos i variats, la veritat és la millor recepta per combatre qualsevol intent d’atac a la realitat. I tant important és dir la veritat com ser militant dels valors humans. Deia Kapuściński que per exercir el periodisme, abans que res, “s’ha de ser bona persona. I que les males persones no poden ser bons periodistes”

Lluny de rutines i problemes que ens marquen i marcaran l’agenda dels propers mesos, del curs que tot just encetem… la ràdio. Aquell mitjà aliat al bon periodisme, a un periodisme que escolta, que para, que frena i que analitza, que acompanya. Amb rigor, amb saviesa, amb reflexió.

 I aleshores hi ha la ràdio local. Hi ha 1.000 maneres de començar una novena temporada, com és el cas del programa de Ràdio Viladecavalls, La veu de Vila. Segur. Avui, crec que el millor inici i homenatge al que fem és posar en valor aquest instrument que, setmana rere setmana i ara ja any rere any, ens permet expressar de la millor manera el que sabem fer: explicar-vos, acompanyar-vos, oferir-vos. I analitzar. I qüestionar. 

La veu de Vila és un podcast d’entreteniment i actualitat que existeix des del novembre del 2015, cada divendres tarda a la ràdio local. Un grup de veïns i veïnes, amics i amigues, del municipi vallesà de Viladecavalls vam fer néixer, i créixer ràpidament, aquest programa aprofitant que un servidor iniciava la seva carrera de Periodisme a la universitat. I fins avui, que d’això farà 8 anys.

Som militants de ple dret del periodisme crític però de proximitat. Militants de la veritat però de tota la veritat. Militants d’explicar el que hi ha a través de quantes més veus millor. I militants de fer-ho a la manera local, que és la nostra manera d’entendre el món: pensa global, actua local. 

Ràdio municipal, ràdio en català i ràdio de referència. Benvinguts a Ràdio Viladecavalls.

 

*Podeu recuperar el programa de divendres passat al següent enllaç.