Els Borbons han estat homenatjats amb tandes ‘ex profeso’ de la Patum. Vilardaga diu que el 6 de juliol de 1833 es va fer Patum extraordinària, per la proclamació d’Isabel II com a reina. En temps de les  carlinades i del trienni liberal també n’hi hagué, d’extraordinàries. Ara, la Patum més sonada fou la del Corpus de l’any 1838 quan a Berga es va hostatjar la Junta Superior de Catalunya, la dels carlins en Ferran de Sagarra i de Siscar -el pare del poeta, dramaturg i escriptor Josep Maria de Sagarra- va escriure un llibre sobre la primera guerra carlina. Usà les informacions que del seu avi Ferran de Sagarra i de Llinars, membre de la Junta; reprodueix l’aquarel·la feta per Ferran de Sagarra. En aquest dibuix es veuen l’Àliga, el Tabaler; els dimonis, que segueixen essent meitat Maces meitat Plens; sant Miquel, la Guita, una possible representació d’un cavallet, el Gegant Vell tocat amb la boina carlina… A la façana de la casa que ara pot ser entre el balcons de la casa de cal Ros i la dels Farguell de Maguarola, just on es posa l’empostissat de fusta del Tabaler, hi ha una placa que pomposament diu Plaza de Carlos V’.

A l’any 1908 el rei Alfons XIII , va pujar a Berga  i li van fer Patum extraordinària  el llibre d’actes de l’ajuntament del 19 octubre de 1908 diu  el excelentísimo gobernador civil había pasado a esta ciudad a fin de comentar varios detalles para el acto de la visita de S.M. y entre otros particulares relativos a la visita dicha y estancia del monarca es esta población, le había indicado el señor gobernador que el Rey presenciara la Patum desde el balcón de la casa de Manuel Farguell en la que seria obsequiado con un the”.  L’historiador i amic Josep Noguera és qui explica millor la visita reial a Berga, al seu llibre, malauradament exhaurit, de la mineria al Berguedà.

Per la Coronació Canònica de la Mare de Déu de Queralt, la festa més important, més viscuda i més popular de les que hi ha hagut fins ara a Berga, com es natural, es va fer Patum, davant de la Infanta la Xata (tieta de l’Alfons XIII), el programa de mà de la Coronació destaca que a la Patum evolucionant 8 típics diables plens de coets”.  Joan Carles, l’ara recentment anomenat pel consistori berguedà persona ‘non grata’, i Sofia de Grècia van venir a Berga el 17 de febrer de 1976 era en el seu primer viatge a Catalunya con a rei, la ciutat va fer Patum altre vegada.

En fi que Déu i faci més que nosaltres, els fets són com són, ara potser les vingudes a Berga de la casa de Borbó per veure la Patum, ja seran historia. El maig de 2012 l’ajuntament de Berga va declarar persona ‘non grata’ al rei Juan Carlos, amb un rebombori mundial, ja que d’aquest “notícia” berguedana va sortir als diaris de mig món. Fa molts pocs dies la CUP de Berga va demanar declara persona non grata al futur Felip VI, els de CiU, amb nou regidors es van abstenir, el PP amb  un regidor va votar en contra, els tres de la CUP a favor, i enguany la clatellada mediàtica mundial la va salvar el grup municipal Impuls amb 4, regidors. Ja se sap, que com va dir un “Berga és com és” i així va.