La diada de la llibertat

El dia de Sant Jordi és, per naturalesa, la festa del llibre i la rosa al nostre país. Places i carrers d’arreu del territori es basteixen amb les novetats literàries del moment i parades de roses que inunden de color, pel que també és la festa de la primavera. Val a destacar el paper de la societat civil en la organització de milers de parades arreu del territori, pobles i ciutats, un fet i una realitat que fa encara més singular el dia 23 d’abril.

La Diada de Sant Jordi és, sense cap dubte, la diada de l’amor i la llibertat. La cultura ens fa més lliures: un llibre, una poesia, un text és la màxima expressió del que acaba esdevenint un acte de llibertat individual, llegir, però que en un dia com el 23 d’abril també esdevé un acte de llibertat col·lectiva, amb les diferents mostres de lectura públiques que es poden copsar. I l’amor, a través de la rosa, esdevé un element tant o més important en una jornada reivindicativa de la passió.

L’altra cara, que no menys important, de la Diada de Sant Jordi és la reivindicació de la cultura i la llengua catalana. La venda de llibres és una part important d’aquesta festa, i es considera una oportunitat per a difondre la literatura i la cultura catalana. Així mateix, molts autors i escriptors catalans aprofiten aquesta ocasió per a presentar les seves obres i signar llibres als seus seguidors.

La llengua catalana representa una oportunitat per a demostrar l’amor i el respecte pel català, per a defensar-la contra la discriminació i la persecució que ha sofert durant la seva història, i encara avui.

Per seguir pensant, escrivint i compartint literatura i llibres, amb amor i en català. Feliç Diada de Sant Jordi!