La ment és un espai-concepte intangible on s’hi acullen, concentren i concreten sensacions, coneixements, emocions, impressions, que recull de les emissions que li envia el cervell.

I la incògnita es presenta.

Com s’ho fa el cervell, un òrgan cognitiu i receptor, per traduir allò que grava.

Una música és enviada al cervell a través del sentit de l’oïda i, allà, queda al departament corresponent.

Quin és el pas que condueix a aquesta gravació a fer sentir plaer, desgrat, ganes de ballar, plorar, dormir?

Quant queda en l’interior més profund de la part del cervell encarregada de les emocions i l’allibera cap a aquest territori intangible anomenat ment?

La ment no té compartiments. Tot s’hi ajunta i barreja. D’aquí que la seva estabilitat depengui en bona part de com cadascú, des de la seva perspectiva i condició humana, la gestioni.

Temperament, caràcter, personalitat… definitoris en aquesta gestió. Difícil, molt difícil.

Algú pot fer aclariments?

Qui no té un nap, té una col, o una ceba, qui no, una xirivia, i qui no, la cistella plena.

La salut mental és l’estat d’estabilitat i confortabilitat, o no, d’aquest ens intangible que anomenem ment.

La ment és una esponja que absorbeix tot allò que copsa conscientment i també de tot allò que veu, sent, però que ni mira ni escolta i que grava en el seu l’inconscient per fer-ho aflorar en qualsevol moment.

La ment expulsa del seu si, tot allò que pot pertorbar el seu benestar i discerniment.

El pensament conscient és el primer succedani de la ment i el primer a rebre l’abocament que aquesta ha acumulat i de què vol desfer-se’n.

Amor desmesurat, odi, gelosia, por al conegut i basarda al desconegut; dolor, menyspreus, inseguretats, enveja, desamor, tristesa, fòbies, manies, acceptació sexual, bulliyng, neurosi, tendències suïcides.

El pensament destria, remena i elabora aquests elements distorsionadors i els distribueix; reenvia les allaus de malures a qui estan afeblits per diferents greuges i a tots aquells que li han omplert l’espai que tenia net i endreçat. Així, al conductor de tren temerari que ha provocat un accident multimortal, li envia remordiments, angoixa i por pel futur; a la violada, vergonya, set de venjança i basarda per l’esdevenidor; a la desamada, inseguretat per noves relacions o ànsies desmesurades, sense fre, per trobar un substitut; a l’ofès i atacat greument, li envia l’odi, aquell que no deixa respirar… converteix en trepa l’assetjat…

I així es va alliberant de tan feixuga càrrega. Llavors, és el nostre jo, el cor i l’estómac, la pell, el fetge… els pulmons, l’esquelet…qui reacciona a aquesta allau, amb angoixes, patiments, psicopaties, venjances, depressions… infarts… contractures, obsessions… no la ment.

Com més consistent sigui el nostre pensament, millor farà front a l’escomesa.

La ment restarà immune, neta, a punt per nous embats. S’han de trobar els mecanismes per reeducar aquestes reaccions humanes, que no mentals, i que són pròpies de les nostres característiques biològiques que ens són donades al néixer i que produeixen unes o altres elucubracions, i no d’aquest ens intangible a qui fem responsable de  tots el nostres patiments.

Tot això, si parlem de ment, i no de cervell.

Article anteriorLa dècada de la transparència
Article següent“The long and widing road”
Montserrat Solé i Bas Barcelona 1946. Primera escola, Les Escoles Franceses; als cinc anys va a Virtèlia i, posteriorment acaba el batxillerat a l’Institut Maragall. Comença a treballar als quinze anys en diverses modalitats del comerç i als disset s’integra al món de l’ensenyament. Als dinou estudia Turisme. Als 25 anys juntament amb Mercè Galilea, dirigeix l’Escola Nostre Temps on hi fa classes de llengua. Paral•lelament engega amb la Mercè i la Xon Solé una granja escola a Solsona. Als quaranta-dos anys es trasllada amb la família a Menorca, on desenvolupa activitats professionals al món dels serveis. Ara viu jubilada i amb alegria a Cardedeu, amb el seu marit. Dedicada, entre altres activitats, a escriure. Em defineixo: m’agrada llegir, escriure, cuinar, cosir, estimar i patir