Tenia el cotxe aparcat prop d’una estació de servei. Un jeep vermell d’uns quatre anys d’antiguitat. Un noi se li va acostar i va demanar-li si el volia vendre. Van asseure’s en una cadira al costat d’una tauleta, mentre es prenien un refresc.

El noi va demanar-li si podien anar amb el cotxe uns quilometres de carretera per provar-lo, ja que tenia intenció de comprar-ne un d’igual. L’amo no va trobar inconvenient en complaure’l, encara que no tenia pas intenció de vendre el seu.

Van tornar a l’estació de servei i, en baixar, el noi va ficar-li la mà a la butxaca i va sostreure-li el diners que duia i altres documents. Van forcejar però l’home jove amb cames lleugeres va desaparèixer i l’atacat no va tenir prou forces per seguir-lo.

Uns dies més tard tornà el mateix subjecte a la mateixa benzinera, amb el cap rapat, sense barba i quan va aparèixer el mateix cotxe, sense paraules, entrà al seient de l’acompanyant i s’endugué corrents quatre papers i alguns diners. Va denunciar-lo als Mossos d’Esquadra. Sabien qui era i on vivia. Drogoaddicte, gandul, piròman i amant de les coses dels altres. Van ingressar-lo en un psiquiàtric.

Quan encara semblava que el lladre es trobava sense llibertat, el mateix conductor tornà al mateix lloc, agafà son i es posà a fer una becaina. De sobte, mig endormiscat, sent que la porta s’obre i es troba amb l’individu atracador que entra, li fica la mà a la butxaca i en no trobar-hi res, treu un ganivet i li fa una profunda ferida al dit de la mà.

L’home, sagnant, se’n va a la comissaria dels Mossos d’esquadra i fa la denúncia. El porten a l’hospital per la cura. Actualment li diuen que l’atracador és a la presó però a l’home, ja gran, li han trencat els pocs somnis que tenia. Té por de la venjança d’aquest pocavergonya quan surti de la presó.

Tots sabem que la majoria de lladres entren per una porta i surten per l’altra. No és just que els ciutadans ens trobem exposats a malfactors que són un perill pels ciutadans honrats, mentre la justícia és lenta i imprevisible.

Estem en temps difícils, hi ha pares que sense feina, plens de deutes, no s’atreveixen a fer un petit furt quan la necessitat els apresa. En canvi un malfactor gandul atraca sense escrupolós a un home gran, que va sol i que l’única cosa que busca és respirar l’aire pur de la naturalesa.

Aquest és el món, una selva molt sovint, que ens toca viure. Necessitem seguretat i justícia per poder viure en llibertat.