Sobreinformació, fake news, polarització, gesticulació i vídeos, com més curts millor que sinó la gent els abandonem als quinze segons; en això s’ha convertit internet, amb l’ajut inestimable de les xarxes socials, per tot allò bo i tot allò dolent que ens ha aportat i aporta a les nostres vides des de fa ja més de vint anys.

Quan més treballat hauríem de tenir el criteri, és quan més ens costa destriar el gra de la palla per aquesta sobreabundància i accés a tota mena d’informació, contrainformació i propaganda.

Diria que ens passa en qualsevol àmbit però en el que em deixa més bocabadada és en el científic. Tampoc cal tirar de cientifisme, però un respecte per la gent que dedica la vida a demostrar mitjançant mètode científic allò que planteja i que ens ha aportat tant coneixement i desenvolupament… Entretant els terraplanistes i negacionistes de qualsevol cosa van fent, entortolligats en debats que ja creia superats.

I tibant del fil, dins aquesta embolic de la societat de la informació (o de la desinformació, en un dia que estàs depre) i per contribuir a l’astorament constant en què vivim, dir-te, benvolguda lectora (persona), que mentre a Catalunya tenim uns hàbits de lectura del 73,5 % resulta que els nostres fills tenen la comprensió lectora pel terra. Jo diria que alguna cosa no quadra i sense més criteri que l’intuïtiu, ho admeto, també diria que es llegeix menys del que es farda i s’entén menys del que s’admet. Segur que no hi ajuda el ritme de vida que portem tots plegats i mil altres variables, però si llegíssim tant com diem a les enquestes, tindríem una societat més ben informada, més crítica, menys conformista, més constructiva i més compromesa, en definitiva, amb més criteri i menys odi. Com a mínim, en teoria. Per cert, ara que ve Sant Jordi, no cal que compris, adopta un llibre, llegeix-lo.

Un de tants altres camps en què no n’aprenem ni amb fum de sabatots és en l’àmbit de la natura, per més info a la que tinguem accés… Per activa i per passiva ens han dit que no apilem les pedres de les muntanyes, que no ens enduguem les pedres de les platges, que no ens apropem als ramats amb els gossos deslligats, que ens emportem les deixalles amb nosaltres, que millor anem ben preparats si fem una excursió, que ens informem de les prediccions abans de començar-la, que el canvi climàtic ja és crisi climàtica i que anem pel pedregar si entre tots no ens hi posem de debò (aquí em sortirien els que neguen que la gent del carrer hi tinguem res a veure, que ens volen fer sentir culpables i que són els polítics -desgraciats!- que ens volen traspassar la responsabilitat). Però res, nosaltres a la nostra, preval el consum informatiu i contrainformatiu a tota costa, i com diu un amic, “què és la natura?” Ja ni ho sé.

 

[1]     https://ca.wikipedia.org/wiki/Cientisme

[2]     https://www.gremieditors.cat/estudi-sobre-habits-de-lectura-i-compra-de-llibres-a-catalunya-2022/

[3]     https://www.educacionyfp.gob.es/dam/jcr:91f26ac3-0a3b-4efa-b2ce-a5d791229f4d/pisa-2022-informe-completo-digital-low.pdf