La vila de Cadaqués, aquests dies en plena temporada estival, guarda moltes sorpreses: l’escultora nascuda a Nova York l’any 1903 i morta a París l’any 1977, Mary Callery, és enterrada a la part del cementiri que en diuen dels estrangers. L’artista americana, l’obra de la qual ha estat classificada dins l’Expressionisme modern abstracte, va tenir dues cases a Cadaqués que va comprar l’any 1961. Una de les cases, a la placeta Duchamp, la va fer servir d’estudi. La placeta duu aquest nom tal vegada perquè es diu que va ser a través d’Alexina Sattler, parella de Marcel Duchamp, qui va fer conèixer la població empordanesa a Mary Callery. L’escultora devota de Cadaqués, va encarregar la reforma de les dues cases al seu amic Peter Harnden i Lanfranco Bombelli: encara avui aquests espais meravellen per la seva singularitat arquitectònica, sobretot la residencial.

Mary Callery, que també era una molt important col·leccionista d’obres d’art, passava llargues temporades al seu estudi de la placeta Duchamp i a la casa del carrer de l’Embut número 8. Mary Callery «fou realment una enamorada de Cadaqués, on passava una bona part de l’any, no sabem si per reconstruir un passat o per crear una més nova il·lusió», escriu el pintor Joan-Josep Tharrats al seu llibre Dames de tots colors (Parsifal Edicions, 1992). Una de les dames és Mary Callery: «La seva casa del carrer de l’Embut –carrer on les persones han de passar gairebé de perfil, en el seu darrer traçat- era esbojarradament sofisticada però no deixava de ser una de les millors i més curioses cases del poble», afirma Tharrats.

Mary Callery havia conegut Peter Harnden a l’Exposició Internacional de Brusel·les l’any 1958. L’escultora hi va destacar pel muntatge d’una font lluminosa al pavelló dels Estats Units. Va ser Peter Harnden l’arquitecte d’aquelles instal·lacions que van fer època per la seva modernitat: cal no oblidar el ja tan famós com sorprenent Atòmium, l’escultura obra de la imaginació de Le Corbusier. Aquestes dades fan de bon conèixer, atès que, un cop incinerada a París, les cendres de Mary Callery van ser traslladades al cementiri de Cadaqués. Uns anys abans, l’any 1971, hi havia estat enterrat Peter Harnden per la seva voluntat, com per la seva voluntat va ser enterrada en aquell cementiri marí Mary Callery. Divorciada dues vegades, Mary Callery havia tingut una filla, Caroline, amb el seu primer marit l’any 1926, però la seva bonica casa de Cadaqués va passar a ser propietat de Marina Harnden, filla de Peter Harnden i fillola de Mary Callery. La seva col·lecció d’art va ser heretada per la seva neboda la baronessa Marcella Korff. Aquells tresors de gran valor artístic i monetari van ser subhastats a Christie’s de París l’any 2009. De l’enterrament de Peter Harnden i Mary Callery en el mateix lloc sagrat a la vila de Cadaqués el pintor Joan-Josep Tharrats en el seu text en vol fer una estampa romàntica i potser hi és.

Article anteriorLes lluites oblidades
Article següentParells i senars: Josep Maria Picola
Teresa Costa-Gramunt (Barcelona, 1951). Dissenyadora d’exlibris i escriptora. Formació artística i humanista: belles arts, disseny gràfic, psicologia, grafologia, italià, cultures orientals i simbologia. Des del 1990 es dedica a la creació literària. Ha publicat una cinquantena de llibres entre assaigs, novel·les curtes, narracions, llibres de viatges, biografies, memòries, poemes i prosa poètica. Col·labora amb articles d’opinió en diversos mitjans. Premiada en el camp de la narrativa, la poesia i el periodisme.