Pel que estic podent observar des de Londres, la premsa d’aquí amb prou feines parla del referèndum escocès. Bé, sí que n’ha parlat puntualment al llarg d’aquesta setmana tot comentant el debat televisiu que hi va haver entre el primer ministre escocès Alex Salmond i el representant de la campanya “Better together” Alistair Darling, però l’atenció prestada dista molt de l’obsessió malaltissa dels rotatius de Madrid amb les seves portades agressives i manipuladores.

Un altre assumpte relacionat amb Escòcia que ha aparegut aquesta setmana a la premsa és la presentació de la campanya “Let’s stay together”, que no és pas la campanya oficial del “No” al referèndum, sinó una plataforma de personalitats d’arreu de la Gran Bretanya que demanen que Escòcia romangui dins del Regne Unit. Aquesta plataforma, liderada pels historiadors Dan Snow i Tom Holland, ha redactat un manifest i, per tant, podríem comparar-ho amb la campanya espanyolista “Libres e iguales”. Els ingredients en comú són: senyors coneguts + contra la independència + redacció d’un manifest. Ara, no tot és ben bé igual.

Comença així el manifest signat per Mario Vargas Llosa, Arcadi Espada, Albert Boadella i Hermann Tersch: “El secessionisme pretén trencar la convivència entre els espanyols i destruir el seu més valuós patrimoni: la condició de ciutadans lliures i iguals”. Comencem fort, tot acusant una opció democràtica de voler “destruir” i “trencar”. Més endavant es parla de “populisme antieuropeu”, “derrota de la democràcia espanyola”, “arraconar com a estrangers”, “fons greument reaccionari del nacionalisme” i “maniobres opaques”, entre d’altres expressions catastrofistes i de menyspreu cap a l’adversari ideològic.       

El manifest “Let’s stay together” ha estat signat per personalitats britàniques, algunes reconegudes mundialment, com el físic Stephen Hawking, els artistes Anish Kapoor i Tracey Emin o els músics Bryan Ferry i Mick Jagger. El text és molt breu i per això el podem reproduir complet:

“Estimats votants d’Escòcia,

La decisió sobre deixar el nostre país compartit és, per descomptat, exclusivament vostra. No obstant això, la vostra decisió tindrà un immens efecte sobre tots nosaltres a la resta del Regne Unit. Volem fer-vos saber com arribem a valorar els nostres llaços de ciutadania amb vosaltres, i expressar-vos la nostra esperança que votareu per renovar-los. El que ens uneix és molt més gran que el que ens divideix.

Romanguem junts”.

Ben bé igual.