“Quan algú de mitjana edat construeix un mur respecte els desconeguts o parella, podries fer un article?” Va preguntar-me una persona.

Els murs emocionals els aixequem per protegir-nos, quan tenim por, quan ens han fet patir. Són mecanisme de defensa i, per definició, els mecanismes de defensa serveixen per defensar-nos, perquè no ens tornin a fer mal.

De fet, són la millor protecció per no sentir més dolor, el problema ve quan no ens n’adonem que aquestes fortaleses emocionals que construïm no deixen passar el dolor, però tampoc no deixen passar l’amor. Aquells que es resisteixen a enderrocar el mur són immunes al dolor però també immunes a l’alegria.

S’intenta buscar la felicitat dins del mur, però no hi és. És una construcció que no deixa passar cap emoció. Si el mur no ens permet estimar, per no patir, viurem en perpètua amargor.

Diu el psiquiatre Rogeli Armengol que, “el contrari de l’alegria no és la tristesa, el contrari de l’alegria és l’amargura”. Quan hi ha tristesa hi ha patiment –de vegades molt!–, però, també, hi ha consciència de pèrdua i, malgrat el sentiment de buidor, serem capaços de sentir l’afecte d’altres persones.

Hi ha murs que s’aixequen per por a enfrontar-nos a la tristesa de la pèrdua, altres s’aixequen perquè no volem reconèixer que hem estat injustament tractats i, com que ens han educat per ser bones persones, no ens permetem estar enfadats –Si no ens permetem reconèixer l’enuig el mur el rebota cap a tothom que es posa davant nostre i rep qui menys culpa té–.

Els murs van bé quan encara no estem preparats per sentir, però si la por al patiment no ens permet enderrocar el mur emocional, viurem sempre darrere d’ell sense patiment, sense alegria, sense amor.

Després, ens preguntem: “I si torno a estimar i em tornen a fer mal? Com ho faig perquè no em tornin a ferir?” Si enderroquem el mur, no hi ha cap seguretat de no tornar a patir, però, si no l’enderroquem, tampoc no podrem estimar.

L’única manera de no patir és no estimar. No estimar res ni ningú! Ni parella, ni feina, ni amics, ni projectes.

Si estimes patiràs.

Si construeixes un mur potser no patiràs, però perdràs l’oportunitat d’estimar i ser estimat.