Per Nadal arreu dels Països Catalans hi ha les mateixes tradicions o molt semblants. De l’Alguer en voldria  destacar un parell:  ‘Lo Senyal del Judici’, que és com a l’Alguer anomenen el Cant de la Sibil·la, i Les Estrenes del 6 de gener.

A la ciutat catalanoparlant de Sardenya, el Cant de la Sibil·la no s’ha deixat mai de cantar cada Nit de Nadal a la Catedral de Santa Maria. De fet els algueresos, com els mallorquins en diuen d’aquesta Nit la Nit de Maitines. La Sibil·la algueresa és la mateixa versió que s’havia cantant a la Seu d’Urgell i que just fa un parell d’anys s’ha recuperat. Qui més ha estudiat la Sibil·la és sense cap mena de dubtes mossèn Antoni Nughes, actual arxiver del Bisbat i la Catedral de l’Alguer, qui a més durant molts anys l’ha cantada. Nughes  és sense cap mena de dubtes l’intel·lectual més important d’ara a l’Alguer.   A Barcelona fa pocs anys que fou recuperada la Sibil·la i ara és pot gaudir a diverses de les més importants esglésies de la capital catalana com  Santa Maria del Mar o la Catedral. La diòcesi de Mallorca, com la ciutat algueresa, mai fou això prohibit. Recomano llegir el llibre de Nughes ‘El Sínode del bisbe Baccallar : l’Alguer Església i societat al segle XVI’  que fou la seva tesi doctoral dirigida i prologada pel pare jesuïta Miquel Batllori. El Concili de Trento va foragitar de totes les diòcesis catalanes o del País Valencià aquest cant nadalenc, però l’Alguer i Mallorca mai no van deixar de cantar-lo, mentre que en d’altres terres catalanes s’ha hagut de recuperar.

Les Estrenes del 6 de gener: els bons amic Irene Coghene  i Mauro Mulas  de la Plataforma per la Llengua de l’Alguer van explicar-me com era aquesta antiga tradició del dia de Reis a l’Alguer. Als Minyons i minyones algueresos van amb una taronja que se l’hi havia fet talls demanant als grans que els hi posin monedes .

Cada terra fa sa guerra i cada país català té les seves tradicions, moltes vegades d’arrel comuna, ja que érem o encara som un sol poble. Al bon amic Lo Barber, el cantant i erudit de la tradició popular algueresa  va explicar-me que ell sempre havia fet Les Estrenes, com ara fa la Plataforma per la Llengua. Quan jo li vaig dir que al Principat de Catalunya fer l’estrena, era un copet al clatell en sortir del barber, ell va comentar que de xics si no els donaven les monedes, les donaven també un cop de clatell i li deien estrena.

Enguany, el dia de Reis a la plaça de Pino Piras entre les 11 i 2/4 d’una  del matí la Plataforma per la Llengua de l’Alguer repartirà gratuïtament les taronges i la primera estrena a tota la mainada algueresa, l’acte estarà acompanyat per les cançons de l’Angel Maresca, Lo Barber.

Bon Nadal a tothom a Catalunya, País Valencià, Illes Balears i Pitiüses  o l’Alguer.