Fa uns dies escoltava en David Fernàndez en un podcast del Molt Honorable President Artur Mas, anomenat “A favor de la política” en el qual parlen i fan reflexions molt interessants sobre la línia, sovint molt fina, entre la dreta i l’esquerra. I dic sovint molt fina, perquè a vegades fa la sensació fins i tot que es toquin.

Actualment tenim el que anomenen el “gobierno més progressista de la historia” però com diu el refrany; del prometre al complir, hi ha molt de tros per penedir. I això ho sap bé en David, que en aquesta conversa situa una possible línia divisòria entre la dreta i l’esquerra en “si entre la paraula i els fets hi ha un abisme o hi ha una proximitat” i la realitat és que actualment moltes esquerres europees tenen un abisme entremig.

Tanmateix, arguments que sempre han caracteritzat l’esquerra com la que intenta vetllar per les condicions de vida de la gent i la lluita contra les desigualtats i dignitat de les persones, ho trobem completament desdibuixat en un tema com és el dels refugiats, on la realitat ha estat que qui ha fet la política més ambiciosa de refugiats és Àngela Merkel. Però bé, aquest és un tema que donaria per un altre article sencer.

La qüestió és que mentrestant nosaltres ens anem empassant el relat que qui governa a Madrid és l’esquerra o si més no, més d’esquerres que els qui hi havia abans. Però l’única diferència real que hi ha és que els que hi havia abans anaven de cara i aquests no. Com es podria dir de forma comuna; almenys abans els veies a venir. El problema és que l’actual govern no els veus ni els veuràs a venir mai. Precisament perquè donen aquesta aparença de fer polítiques d’esquerres quan la realitat és tot el contrari. I justament seguint aquest fil, recordo fa unes setmanes titulars referents al Congrés del PSOE en el qual el President del Gobierno va dir exactament les mateixes dues promeses que s’havien dit fa cinc anys enrere; La derogació de la reforma laboral i de la llei mordassa.

Però realment què s’ha fet? Doncs justament tot el contrari del que unes “polítiques d’esquerres” farien. Mentre s’han omplert la boca dient com d’esquerres són, els seus actes són més de dretes que mai. Mentre s’anuncia una ajuda als joves referent al preu del lloguer (amb unes condicions difícils de complir, per cert), s’incrementa constantment la quota d’autònoms i s’apuja diàriament sense topall el preu de la llum.

En conseqüència, podríem arribar a desconfiar del tòpic, sovint comú i també erroni, de la dreta retalla, l’esquerra gasta. I el debat més important el podríem situar en on és realment l’esquerra, ja que cada vegada es fa més palès el famós eslògan sorgit en el moviment del 15-M paradoxalment impulsat per alguns dels que ara són precisament en aquest “gobierno”; On és l’esquerra? Al fons a la dreta.