Enguany votarem, si Déu vol (i en Rajoy ens deixa) el proper 9 de novembre, en el primer referèndum sobre la independència de Catalunya. Hem d’esperar que tot arribi a bon port, podrem votar i festejar-ho. Pel que diuen les enquestes Catalunya serà aviat un nou estat sobirà com: Dinamarca, Lituània, Malta o França. La festa del dia de la independència serà gran un dia per no oblidar mai i fer-ho tots junts. Tot el territori català haurà de fer grans celebracions per commemorar la recuperació de la plena sobirania nacional. Veurem grans desfilades pacifiques de tota la comparseria festiva catalana des dels Armats – Manaies als trabucaires, passant per gegants i nans i tot el ric i variat conjunt de figures del folklore català. Espero grans festes de castells i ballades de sardanes monumentals, però si es prepara aquesta festa a Berga s’hauria de fer Patum.

Berga ha fer Patums extraordinaries sovint, com al segle XIX per la fi de la Guerra contra Napoleó (el baró de Maldà ho explica), per posar fi al Trienni Liberal (van cremar la Constitució de Cadis fent Patum), o a les entrades de liberals i carlins a Berga. També s’ha fet sempre Patum lligada a la Mare de Déu de Queralt i a les seves celebracions, per la Coronació Canònica de l’any 1916, cada vint-i-cinquè aniversari per recordar-ho. De les Patums per adular els caps d’estat espanyols millor no parlar-ne gaire, però l’Alfons XIII (en Camentes i Llapissera), en Franco i en Juan Carlos a les seves visites a Berga van tenir la seva Patum.

A l’any 2016 Berga tindrà una gran Patum extraordinari per commemorar el centenari de la festa de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, el Patronat Patumaire i l’Ajuntament amb molt bon criteri  ja ho tenen previst. Ara, crec que no seria sobrer començar a fer preparatius de la Patum extraordinària per festejar la sobirania nacional de Catalunya i la independència. Berga i la festa més emblemàtica i Patrimoni Universal de la Humanitat s’hauran de sumar a l’alegria, pau i solemnitat de la recuperació de l’Estat català, o no?