Després d’haver superat el primer refredat de la temporada ja he escarmentat i ara miro cada dia la previsió del temps. Però no la miro pas a la televisió ni tampoc l’escolto per la ràdio, sinó que ho faig a la pàgina web www.wtterzentrale.de, que diria que és del servei meteorològic alemany, i on sempre encerten la previsió. La pàgina està en alemany però fent servir algun traductor la poden trobar en català. De totes maneres els diré que allò que més els pot interessar, és a dir, saber si plourà o no i la temperatura que farà, ho poden trobar de manera fàcil en alemany. Quan obrin la pàgina, a l’esquerra tindran una columna on hi posa Top Karten, escrit en lletres grogues, que és on han de prémer. Aleshores els hi sortirà una altra plana on només hi ha una adreça de correu electrònic, però si s’hi fixen bé a dalt a l’esquerra tindran una nova columna amb tot de noms en color groc. Doncs bé, han de buscar on posa GFS, i clicar-hi al damunt. Ara els apareix una plana on posa GFS Prognosen: Informationen. No en facin cas, i fixin-se en el panel que hi ha col•locat just a sobre, on hi trobem altre cop, paraules escrites en color groc. Doncs bé, si busquen la paraula Niederschlag, hauran trobat la predicció de pluges previstes per les pròximes hores i fins a vuit dies; només cal que hi premin perquè els comencin a mostrar els diferents mapes. Les taques blaves signifiquen pluja, quan més elevat és el to del color, més elevada és la quantitat d’aigua que precipitarà. L’altre apartat que els pot ser útil és la temperatura, que la podran buscar dins aquest panel, on hi posa 2m Temperatur, també escrit en lletres grogues. Si hi premen se’ls mostraran altra vegada uns mapes, aquest cop amb més colors. Per saber quina temperatura significa cada color només cal mirar la petita llegenda que tenen a la dreta del mapa.

Els mapes són d’Europa, Grenlàndia, la part oriental del Canadà, i la part oriental de Rússia. Cal afegir que malgrat la predicció pot arribar a ser de vuit dies, per la meva experiència, els recomano mirar com a molt la predicció a setanta dues hores, és a dir, a tres dies vista. Un altre recurs que faig servir, aquest més immediat, és el radar meteorològic del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) www.meteo.cat/servmet/radar/composicio.html, on els apareix l’evolució de les tempestes que hi ha, i així poden saber a quina velocitat avancen i cap a on. Els advertiré que si alguna vegada veuen petits punts aïllats de color verd o blau fluix, potser que no siguin una tempesta, i es tracti simplement d’errors dels radars que hi ha al territori.

He pensat que els podria ser útil aquesta informació ara que ve el pont del Pilar i molts potser volen aprofitar els dies per marxar fora de casa. Però ara que ha passat l’estiuet de Sant Martí diuen que ja s’acosten des de l’Atlàntic les primeres pertorbacions serioses de la temporada, i sembla ser que diumenge plourà força a Catalunya. Qui sap si les prediccions seran certes, però de totes maneres hem de treure el paraigües d’allà on el tinguem guardat i tornar-lo a posar en un lloc on el podem trobar fàcilment quan el necessitem.