Segons informacions fetes públiques dimarts dia 17, el lloc de community manager de Pere Navarro i Morera, secretari general del PSC, ha quedat vacant. La persona que portava el compte de Twitter del líder socialista va cometre dilluns 16 una patinada important i, mentre el MHP Mas s’adreçava als catalans a TV3 -rècord d’audiència en una entrevista en el canal públic català-, va publicar exactament aquesta piulada:

“Perdoneu però és que era obligatori veure l’entrevista al #presidentMas? Em vindran a buscar els mossos per deslleial o algo? Quin borreguisme”

La catosfera catalana va entrar en ebullició. L’endemà, a l’Oracle de Catalunya Ràdio, el diputat Maurici Lucena feia pública la destitució fulminant de l’encarregat de farcir de continguts els diferents comptes digitals de l’exalcalde terrassenc.

Des del punt de vista laboral, aquest acomiadament té una lectura positiva i una de negativa. La cara serà per a qui aconsegueixi ocupar la vacant. La creu és, no cal dir-ho, per a la persona que ha sortit catapultada del lloc de feina a l’ombra. Per a les OTG la cosa quedarà, doncs, com estava.

Feta aquesta explicació, i ara que ja no és a cop calent, em vull detenir en algunes consideracions. La primera té a veure amb el fet que no sigui evident quan hi ha un equip que porta els comptes i quan és el polític en persona qui se n’ocupa. Hi ha polítics que tenen un equip al darrere i que, quan la piulada s’ha fet en persona, ho especifiquen. És una bona praxi. Si no, pot passar que hi hagi decepcions. Léo Taxil (@leotaxil), amb la seva particular mirada sobre les coses, es planyia que hi hagués un community manager rere les piulades de Navarro, ja que el fake i tuitstar s’hi havia adreçat en nombroses ocasions. Sempre com si ho fes al polític i no pas a una persona interposada.

A més, ara que l’explicació oficial ja és damunt la taula, i aquí és on volia anar a parar, s’obre un interrogant inquietant (habemus rima interna!), que entra en el camp de les especulacions. I si el tuit poc escaient hagués sigut en realitat obra de Navarro? I si les piulades habituals fossin del community manager i l’espifiada de dilluns, del líder del PSC? Perquè, ben mirat, l’estil habitual i el del piulet de l’altre dia són força diferents. D’entrada, sembla impropi d’un gestor de continguts digitals que incorri en barbarismes (algo, borreguisme). També estranya el to poc institucional, agre, més habitual en comptes personals. En canvi, a algú li estranyaria que un polític cometés errors d’aquesta mena? Al capdavall, no han de ser experts en ortografia. (Algun malvat podria afegir-hi ni en economia, ni en dret, ni en sociologia…). En aquest cas, estaríem davant d’allò tan suat de fer servir un cap de turc per tal de no assumir responsabilitats i qui dia passa any empeny.

De totes maneres, res no hauria de fer sospitar que es tractés d’això darrer, ja que el PSC és un partit acostumat a l’assumpció de responsabilitats i a fer política en majúscules. No?