Pregunta per aquelles persones que estan buscant parella: Quan us trobeu amb un candidat o candidata, de què esteu més pendents? 1) li agradaré?  2) m’agradarà?

Pot semblar un tòpic, perquè ja s’ha dit moltes vegades, però: si l’autoestima no està bé, no busquis parella, perquè, conscientment o inconscientment, voldràs canviar coses teves per agradar a l’altra persona.

Una noia ens explicava que, a través d’una app per descobrir possibles parelles, va conèixer un noi. El noi li va dir que li agradaven les noies s’arreglaven les mans i portaven les ungles pintades i a la segona cita va presentar-se amb una manicura i color d’ungles impecable.

Quan m’ho explicava li vaig preguntar: “Si tu no ets de pintar-se les ungles perquè ho has fet?” Va contestar que no hi veia cap mal en fer-ho si a ell li agradava i, és cert, no té res de dolent arreglar-se per agradar a la nostra parella.

Però, és normal demanar-ho quan encara ni ens coneixem? Òbviament, que no es pot jutjar ni treure cap conclusió per un simple fet com aquest, però, el comentari va donar per una llarga xerrada sobre autoestima i plataformes on trobar parella, perquè, ens agradi o no, aquestes plataformes són habituals per trobar relacions.

Va sortir una pregunta que em va semblar molt interessant per començar a mesurar com està la autoestima a l’hora de relacionar-nos. Podríem fer un “continuo” que aniria des de l’extrem de gents d’autoestima a l’altre extrem on es situaria l’egoisme total.

Quan no hi ha autoestima, les persones estan només pendents d’agradar, els preocupa caure bé a l’altre. En canvi, a l’altra banda, les persones egoistes que ja donen per suposat que agradaran i que es creuen en dret de fer canviar a l’altra persona. -Podríem dir que l’autoestima és el punt entremig entre els dos extrems-

Què pot passar quan es troben dues persones d’extrems oposats? Que qui té una manca d’autoestima es creu inferior i intenta canviar per agradar a l’altre.

Per desgràcia, això passa. Qui no s’agrada tal com és, qui pensa que ha de deixar de ser un mateix per agradar als altres deixarà de ser ell o ella per convertir-nos en algú a qui tampoc estimarà.

Si vols canviar, fes-ho!, però perquè tu vols. Canvia per continuar sent una millor versió de tu mateix o tu mateixa. No et vulguis convertir en una altra persona.

Si et mostres i actues tal com ets t’estimaran tal com ets.

Qui no t’estima com ets, no és persona adequada per a tu i millor deixar-ho estar.

El psicòleg Antoni Bolinches diu: “El secret d’un bon matrimoni és casar-se amb l’altre sense divorciar-se d’un mateix”