El nostre poble torna a recordar els fets que marcaren el fi de la sobirania valenciana aquell fosc 25 d’abril de 1707 quan Felip V per “justo derecho de conquista” implantà el Decret de Nova Planta i va abolir els Furs dels valencians. Mai he pogut celebrar aquesta data històrica. Em costa d’assumir que mirem enrere per festejar una derrota tan amarga.

M’estime més mirar al futur. Han passat 302 anys però l’esperit d’aquella desfeta perviu entre nosaltres perquè no és possible esborrar la identitat d’un poble ni amb la ocupació ni amb la repressió. Més enllà de la hegemonia del absolutisme i del centralisme brutalment imposat ha pogut sobreviure la força de la llengua que ens recorda a través de les paraules i dels segles que quan el mal ve d’Almansa a tots alcança.

I és que la llengua dels valencians malgrat les imposicions culturals, polítiques i socials ha permès mantenir la flama de la història viva. És fàcil, doncs entendre perquè els centralistes han dedicat durant la Transició ingents esforços en generar batalles lingüístiques estèrils i absurdes ajudant a generar una mala maror interessada que, al final, ha obtés els seus fruits condemnant-nos a conviure amb un Estatut d’Autonomia coix i al si d’un poble dividit.

Tanmateix, s’ha continuat reforçant aquesta estratègia i s’han comès atrocitats impossibles de justificar en una societat moderna i democràtica marcada per la convivència i el consens.

A mi em va colpir, especialment, la indiferència del Govern valencià quan va morir Vicent Andrés Estellés. Aquell buit institucional en el comiat del poeta no és ni més ni menys que un signe de por al poder de la paraula i al talent de qui fou capaç d’expressar un amor tan gran a la terra que no deixa a ningú indiferent.

La derrota d’Almansa fou una derrota política però no una derrota total. L’ànima i l’esperit del poble valencià ha sobreviscut. Encara estem ací lluitant pel mateix que lluitava el general Joan Baptista Basset i Ramos. Ni els absolutistes, ni els feixistes, ni els centralistes han pogut amb nosaltres.

http://www.youtube.com/watch?v=1DVrqh_YiTQ