L’atemptat contra el Pi Jove de les Tres Branques hauria de fer reflexionar a algun dels partits que – ara – es diuen independentistes, nacionalistes, o catalanistes. El Pi de les Tres Branques era i és el símbol de la Santíssima Trinitat, fins que Jacint Verdaguer el va consagrar com l’Arbre Nacional de la unitat idiomàtica dels Països Catalans amb el seu poema de l’any 1888.

Adjunto part de l’article L’Alzina de Verdaguer que va aparèixer publicat poc desprès de la seva mort a La Veu de Catalunya el 10 de juny de 1903 que diu “ Filla de les muntanyes, ¿qui t’ha plantada aquí a la vora d’un passeig i en mig de l’eixamplament de la ciutat? Ben segur que ningú. Ets un record de les antigues boscúries que baixaven del Tibidabo… ¿no t’enyores aquí tota sola? ¿no trobes a faltar les teves germanes que estan lluny d’aquí a l’altra banda de Collcerola o del Montseny, renyides amb aqueixa civilització que et migra, t’escanyoleix i et deshonra?… Los del Passeig, fan homes que van amunt i avall a la teva ombra: viuen de pressa i corrents, i a vint i cinc anys són vells i a trenta són decrèpits. Tu arribes a la vida ara tot just, i ¿quantes vegades els vegueres canviar en aqueixa via? ¿Quantes els veuràs canvia encara si et deixen envellir?. Més, si creixes gaire, si eixamples gaire ta copa, no et deixaran pas morir de vellor … et faran la corretgeta” (corretgeta és fer un tall rodó a l’escorça d’un arbre per parar la circulació de la saba i fer-lo morir). Les paraules de Verdaguer són un crit al centre de l’Eixampla barceloní i ara que ens diria del Pi Jove de les Tres Branques.

Fins quan s’ha de tolerar el que encara ara que li facin la corretgeta al Pi Jove de les Tres Branques? Perquè tothom calla davant una agressió que pot ser mortal?. Que la prudència nos faci ser traïdors va dir Jordi Carbonell a l’onze de setembre de finals dels setanta al Fossar de les Moreres de Barcelona, i jo hi afegeixo “que el callar i no fer res no ens faci a tots co – responsables de la mort del Pi Jove de les Tres Branques”.

Ramon Felipó

Mossén Cinto i el Pi de les Tres Branques
Edicions El Mèdol, Tarragona , 2003