‘Què faig amb l’oli de la paella?’ 

‘Tira’l per la pica, no passa res, només és una mica.’ 

Quantes vegades no ens hem trobat en aquesta situació? Només un rajolí d’oli usat per la pica no farà mal, pensem, però el problema està quan també ho pensa el veí de dalt, la veïna del costat i la resta de la societat. 

Situacions a les quals ens hem acostumat, que ja formen part del nostre dia a dia però que, a la vegada, som plenament conscients que hauríem de canviar si realment ens preocupa el medi ambient. El canvi climàtic és ja una realitat innegable i si no ens posem les piles, també serà irreversible. Calen accions per, almenys, frenar o disminuir-ne les conseqüències i que puguin fer-les qualsevol persona, des dels més petits als més grans. Fàcil, senzilla i possible. I sí, una d’elles té a veure amb l’oli usat, el que queda després de fregir un ou, un arrebossat o unes patates. 

Un repte que ha assumit Teresa Puig, que viu a Sant Cugat des de fa 18 anys i és administrativa de professió. Fa més d’un any, però, va descobrir una nova passió: fabricar sabó natural amb oli reciclat. Una passió que neix, també, de les ganes de cuidar i preservar el medi ambient, així com d’inspirar a les generacions més joves a trobar maneres de salvar el seu planeta i el seu futur a través d’una activitat diferent i entretinguda. 

Parlem d’un dels residus domèstics més difícils d’eliminar. Un sol litre d’oli usat pot contaminar 1.000 litres d’aigua dels rius i dels mars i perjudicar els éssers que hi viuen, i provocar embussos a les canalitzacions. Puig ha posat en marxa una pàgina web, Sabodoli.com, on comparteix receptes i trucs per convertir aquest mateix litre d’oli usat en un sabó barrejant-lo amb aigua destil·lada i sosa càustica. La pastilla que s’obté després d’unes setmanes de repòs es pot fer servir per a qualsevol superfície i material, com la rentadora, el rentavaixella, les rajoles, el lavabo i el terra -excepte el parquet-. Això sí, la santcugatenca no recomana utilitzar aquest sabó pel cos, sobretot a gent que pateix dermatitis atòpica o altres problemes a la pell, pel pH tan alt que té. Pot ser “perjudicial” i provocar descamació de la pell i altres símptomes, explica Puig. 

Teresa Puig va conèixer aquest procés durant un curs de legalització de cosmètica natural a Alacant, on va conèixer sabonaires que van despertar-li la curiositat pel món dels sabons. De tornada a Sant Cugat va començar a fabricar-ne per a ella i el seu entorn més proper fins que va començar a donar-lo a la gent perquè el provessin, veiessin que és “eficaç” i “s’animessin” a fer-ne a casa seva. “Granet a granet fem una muntanya, entre tots podem millorar el nostre món”, assegura amb un somriure. 

Fer sabó a partir d’oli usat no és complicat, però sí que “demana paciència perquè és un procés entretingut”. Sabodoli.com neix fa un any i, fins al moment, és l’única via que Puig utilitza per compartir receptes i informació útil sobre aquesta tècnica. 

Però, amb la mirada posada en el futur i en nous projectes, la santcugatenca vol organitzar un taller presencial a la ciutat vallesana per fer difusió d’aquesta iniciativa i perquè la gent prengui consciència de la importància de reciclar, reaprofitar i ser sostenibles avui en dia. 

Tant per a novells com per a experts, Sabodoli.com ofereix vídeos i tutorials per fabricar a casa tota mena de sabons: des d’uns més senzills a altres amb tints de colors. És descobrir una manera original i sostenible de reutilitzar l’oli usat, convertint-lo en una pastilla de sabó.