Per ser comerciant a Tarragona s’ha de ser un superheroi. Aquesta és la impressió que tenen, d’un temps ençà, els valents que encara mantenen un negoci obert a la nostra ciutat. Aquesta mateixa sensació és la que ens vam endur a casa tots aquells qui vam participar en el darrer, i endarrerit, Consell Municipal de Comerç.

Allà, el govern local va realitzar tot un exercici d’incoherència poc aconsellable pels temps que corren. D’entrada, el discurs, es va basar en repetir un cop i un altre això de la “proactivitat”, el concepte contemporani que s’utilitza per dir-li a la gent “busca’t la vida”. I, per concloure, un altre mantra amb subtilesa culer: ‘Tots units fem força’. És a dir, paraules amables però que se salvi qui pugui, cap argument de present i poques idees de futur. Aquesta política comercial, buida de continguts, és més que insuficient en temps de crisi.

De poc serveix que tots plegats ens omplim la boca de la importància del petit i mitjà comerç, de la preservació de la botiga de tota la vida i de la necessitat del negoci tradicional i familiar com a vertebrador del teixit urbà, si a l´hora de la veritat les accions ens contradiuen. Fa massa temps que a Tarragona les bones notícies comercials només van lligades al desembarcament de multinacionals. Fa massa temps que a Tarragona els comerciants s’estan veient abocats i pressionats, en qüestió de representativitat institucional, a unir-se en una sola associació si volen tenir veu i vot en aquest sant enterrament. Tots entenem, sense necessitat d’al·legories a himnes, que els objectius són comuns, però que les particularitats són pròpies i cal salvaguardar-les. Hi ha zones comercials literalment oblidades a la nostra ciutat i això és inadmissible, especialment en aquest moment de vulnerabilitat econòmica.

La maduresa, la creativitat i l’autonomia que se li exigeix  al nostre comerç està molt bé; de fet, jo diria que ja la té; però ara, més que mai, el que es necessita és el suport de les institucions, la proximitat dels governants i la creació d’estratègies reals i no pas de polítiques gasoses que poden acabar esdevenint inflamables.

 

Òscar Busquets

Regidor del Grup Municipal de CiU a l´Ajuntament de Tarragona

@oscarbusquets