Aquest és l’eix que ha marcat la cimera convocada pel papa i celebrada a Assís del 22 al 24 de setembre. Aquesta trobada tenia per objecte animar a fer possible un canvi del sistema econòmic actual i recordar “el crit de la Terra i dels pobres” de què parlava a la seva encíclica Laudato si.

Davant mil economistes, empresaris i agents de canvi de tot el món reunits en aquesta població de l’Úmbria on va néixer i morir el sant poverello, el papa ens recordava els principis bàsics de la Laudato si. En el seu discurs del 24 de setembre va recordar que “mentre el nostre sistema continuï produint residus, serem còmplices d’una economia que mata” i es preguntava si estem fent el suficient per canviar-la i si estem posant en qüestió aquest model de desenvolupament. I per això Francesc va encoratjar els joves de tot el món a “construir un procés de canvi, amb els pobres com a protagonistes” i a fer realitat una economia al servei de la persona, de la família i de la vida. I és que l’economia de Francesc és una economia que vol rescatar de la misèria els més vulnerables de la nostra societat.

Una vegada més va afirmar que no podem descurar l’home i la dona que sofreixen i que “la contaminació que mata, no és només la del diòxid de carboni; la desigualtat també contamina mortalment el nostre planeta”. Per això va recordar que si volem reduir la misèria i les desigualtats del nostre món, quan treballem per la transformació ecològica, hem de tindre en compte els efectes que algunes opcions ambientals tenen sobre la pobresa.

El papa va reconèixer que hi ha empreses i institucions que estan fent una reconversió ecològica, ens animà a continuar per aquest camí i anar més enllà. En aquest encontre també ens ha encoratjat a acceptar i acomplir el principi ètic universal de reparar allò que és fa malbé. “Si hem crescut abusant del planeta i l’atmosfera, avui hem d’aprendre a fer sacrificis en els estils de vida que són insostenibles”, del contrari “els nostres fills i nets pagaran la factura, que serà massa alta i injusta”, en va dir. I va acabar afirmant que el planeta no està bé, i és avui que hem de canviar en tots els nivells d’una manera ràpida i decidida.

Amb l’anomenat Pacte d’Assís el papa ens empeny a construir una economia guiada per l’ètica de la persona i oberta a la transcendència. “Una economia de pau i no de guerra. Una economia que s’oposi a la proliferació d’armes. Una economia en la que tindre cura dels altres, substitueixi l’economia de la indiferència. Una economia que no deixi ningú enrere. Una economia per un treball decent. Una economia que sàpiga valorar i respectar les cultures i tradicions del pobles i que lluiti contra la misèria i les desigualtats ”.

El papa Francesc s’ha convertit en l’únic cap d’estat que presenta propostes innovadores i fins i tot rupturistes, per encoratjar els joves a fer possible una autèntica transformació del nostre -caduc- estil de vida. Les seves paraules i la cimera celebrada a Assís haurien de ser tingudes en compte pels dirigents dels estats per tal de protegir el planeta, rescatar els més desvalguts de la societat i construir un món més fratern i més solidari.