Quan viatjo, sempre que puc vaig a veure arxius, biblioteques i sobretot llibreries. A Menorca, a Ciutadella, en vaig trobar una de boníssima: vaDllibres, al carrer de sa Carnisseria número 24. Hi tenen tots els llibres que cal tenir per saber de Ciutadella i Menorca, així com allò bàsic de la cultura catalana.

Buscava coses d’Es Cargol de Ciutadella i dels Jaleos de Menorca i, evidentment, allà hi era tot. Menorca és sol i platges. Els dies que jo vaig ser-hi hi feia una calor impressionant, però un bon català sempre ha de visitar els museus, esglésies o les llibreries d’arreu dels Països Catalans. A l’Illa de Menorca aquest ritual de visitar una llibreria per comprar llibres es pot fer de forma més que excel·lent a VaDllibres . La sorpresa i l’èxit d’una llibreria com la de qualsevol empresa, són la gent que hi ha al davant. La Marta, una vigatana i en Joan, filòleg mallorquí, tenen cura d’atendre a tots el que hi van. Tenen l’ofici de llibreter.

Per comprendre l’ampli moviment en defensa de la llengua catalana i d’una escola eficient a totes les Illes Balears i Pitiüses s’ha de veure establiments culturals com aquest. Ciutadella, Maó i la resta de poblacions menorquines tenen bones llibreries, un us massiu  de la nostra llengua, una gastronomia excel·lent, unes festes impactants… Només amb una defensa de la cultura pròpia aconseguirem redreçar el nostre poble i assolirem la plena llibertat nacional.