Hem tornat al 9 de la Borriana i l’encert ha estat total. El 9 de la Borriana forma part  d’aquella mena de restaurants que no freqüento tant com hauria de freqüentar i que sempre que hi retorno me’n penedeixo de no fer-ho més sovint.

El local està ubicat al centre de Sabadell, que això ja sempre és un què, i el nom respon al carrer on s’instal·la. L’interior és rústic, petit, taules confortables amb separacions correctes entre elles i un silenci idoni per la menja. Aquests llocs on preval el soroll, el xivarri general, a l’atenció del plat, acaben sent sempre una ruïna i és més aviat un espai destinat a saciar l’estómac amb el que sigui que no pas un intent de millora del teu estat d’ànim a través de la sofisticació dels plats. Hem vingut al món a menjar i al final això és el que compta, però gràcies a Déu ja no ens morim de gana i podem fer del menjar alguna cosa més que afartar-nos.

El 9 de la Borriana es pren seriosament la cuina i fa que dinar de menú al migdia pugui acostar-se a dinar com si ho fessis a la carta. Hi ha un menú que no sol canviar gaire però que compta amb 9 primers i 9 segons i el peix i la pasta roten contínuament.  Avui, per exemple, els macarrons amb pesto vermell, amorosits, amb la pasta bullida al seu punt i el formatge gens ofensiu al damunt. Uns macarrons molt ben posats, que s’escapen del tràgic concepte de macarrons de menú que acostuma a haver-hi arreu. De segons el tàrtar de vedella que sempre el demano molt picant i que ve acompanyat d’algunes torradetes i mantega. És una mica bàrbar això de posar mantega al tàrtar, com els croissants que et serveixen a segons quins llocs amb mantega i pernil, però té alguna cosa de nostàlgia que t’atrapa i acabes cedint a la bomba. Les postres estan igual de mimades i tant la tatin de poma com l’escuma de crema catalana són una troballa excepcional. Aquesta escuma és una versió millorada de la crema tradicional: tot subtilitat, tot finor. Així com la recepta de sempre acaba cansant-me i al final n’he de deixar una bona part, aquí cada cullerada es desfà la boca com un núvol de sucre.

El 9 de la Borriana és un restaurant sobri, elegant, de persones educades i de plats que van més enllà de la vulgaritat dels menús que res no pretenen i res no transmeten. Aquí hi ha intenció, dedicació, esforç, tenacitat i unes fortes ganes de tornar a la qualitat de les coses més senzilles però ben fetes. Saber quin és el teu nivell, la teva trajectòria i no trair-la per qualsevol moda absurda. Això és el 9 de la Borriana. Dedicar-te a fer el que fas de la manera més elegant possible, sense enganyar al client i amb tot el respecte que es mereix qui aposta els seus diners al teu restaurant. Els cambrers són amables, tan educats com la seva clientela, i el tracte mai traspassa l’excés de confiança que tant em molesta i m’ofèn quan no hi ha de ser. Contenció, que és un dels sinònims del luxe i l’elegància.

Hem acabat pagant 18€ per un dinar que a pocs llocs podries fer a la carta per menys de 30€. Tenim sort que a Sabadell encara quedin llocs encertats com aquest. Tant per dur-hi l’àvia com la teva dona, tant per celebrar una nit amb amics com per fer una petita reunió de negocis. No hi quedaràs mai malament i sempre agradarà a tothom el que s’hi fa. Al cap i a la fi la cuina encertada mai pot disgustar-nos. 

 

9 de la Borriana

Carrer de la Borriana, 9. Sabadell.

937 45 97 49

Preu menú migdia: 15’5€