Abans de la creació de la colla sardanista de Breda, les sardanes eren organitzades per l’ajuntament en les festes patronals, o de festa major i també de algun gremi dels “els pagesos o terrissers” per la Festa Major, es té el costum de fer missa en honor als patrons de la vila amb una Cobla i després es fan les sardanes i vermut, normalment són dues o tres, també abans del ball de nit se’n tocaven dues de sardanes.
En l’any 1977 per la festa major a la mitja part del ball de nit, quatre sardanistes es van reunir per parlar de sardanes i mirar de fer una colla per organitzar un aplec de sardanes a Breda, van prendre contacte amb la gent que els hi agradaven les sardanes en el poble i van formar la colla sardanista.
Al cap d’un any es va dur a terme el primer aplec de Breda, A Catalunya els aplecs s’organitzen per províncies i cada una té els seus propis estatuts que estableixen com s’ha de dur a terme l’aplec, a les comarques Gironines els aplecs són de dues sessions, matí-tarda o tarda-nit, amb una de les dues sessions és obligatori que toquin tres cobles, a l’altre en poden tocar una, dues o tres, a Breda en toquen tres cobles al matí i tres cobles a la tarda.
En el cas de Breda s’utilitza l’estil selvatà, propi de la comarca de la selva, mentre que a la resta de Catalunya el més comú és l’empordanès. Aquest estil consisteix en les cobles tocant les sardanes intercaladament de deu tirades cada una, fins a fer setze sardanes, no obstant la tretzena sardana és de conjunt, és a dir que les tres coples la fan a la vegada. Això resulta en cada cople fent cinc sardanes individuals. Això és així, ja que ningú vol fer la sardana número tretze.
En l’actualitat s’està donant un canvi en les sardanes a tot Catalunya, ja que s’està popularitzant l’estil manresà, perquè les sardanes són més curtes, són de set tirades, i, per tant, als que els agrada escoltar, ballar o mirar, en tocar-ne més en poden gaudir més estona. Doncs en ser més curtes cada cobla en toca nou en lloc de sis que són les tradicionals.
La Colla Sardanista de Breda cada any, passades les festes Nadalenques i abans de l’Aplec, que és el segon diumenge d’abril, fa un “curset d’ensenyament de ballar contar i repartir sardanes” amb l’objectiu d’incentivar a la joventut del poble a participar en aquest art i estendre la cultura catalana.
Agraïm la feina de totes les persones que a cada un dels pobles de Catalunya que promociona i ensenya aquesta dansa en qualsevol de les seves formes, i els testimonis que han ajudat a recopilar aquesta informació.