Aquestes eleccions són una merda perquè les convoca un president, Mariano Rajoy, el qual no hi hauria de tenir cap dret en nom de la legitimitat democràtica de Catalunya.
 
Són una merda perquè el president legítim de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i quatre consellers del govern català són a l’exili, forçats primer per una euroordre d’extradició de la justícia espanyola, i, en aquests moments, pel risc real de detenció si trepitgen el territori de l’estat.
 
Són una merda perquè el vicepresident Oriol Junqueras i un conseller del govern català són empresonats a Madrid, i també hi són els dos presidents de dues entitats cíviques. Empresonament que, tal com han denunciat un gran nombre de juristes de prestigi, “no respon a criteris legals, sinó a un ús ideològic del Dret que posa en evidència el trencament del principi de la separació de poders a l’Estat espanyol, l’ús partidista de la Fiscalia, la vulneració de drets fonamentals, la violació del dret al jutge predeterminat per la llei, i un abús del Dret.”
 
Aquestes eleccions són una merda perquè a dues conselleres i a quatre consellers de la Generalitat de Catalunya se’ls ha privat de llibertat durant 32 dies d’una manera manifestament injusta, i perquè les seves causes, obertes simplement per la normalitat democràtica d’haver obeït el mandat de les urnes, han de continuar fent el seu curs absurd.
 
Són una merda perquè convocar-les sota la vigència de l’article 155 de la constitució espanyola vulnera els drets fonamentals de la ciutadania i dels seus legítims representants, i en vulnera també l’article 152, que estableix que els estatuts d’autonomia només es poden modificar per les vies establertes en els mateixos estatuts.
 
Són una merda perquè, a causa de tot el que s’ha dit anteriorment, es produeixen en un ambient enrarit que només satisfà als partits que van donar suport a l’article 155 i als partits que, en nom de l’equidistància o de la legalitat, es van mostrar contraris tant al 155 com al referèndum de l’1 d’octubre.
 
Aquestes eleccions són una merda perquè l’actitud violenta i agressiva dels cossos policials espanyols durant l’1-O, els objectius de la qual eren atemorir la ciutadania i impedir-li d’anar a votar, ha obert la porta a la por, d’una banda, i a l’actitud violenta i agressiva als carrers per part d’elements incontrolats tant de la ultradreta com de simpatitzants o militants dels partits favorables al 155, d’una altra.
 
Són una merda perquè, aprofitant l’aplicació del 155, l’estat ha reactivat i potenciat tots els aspectes més repressius de la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana, coneguda popularment amb el nom de llei mordassa, la qual, paradoxalment, vulnera la constitució pel que fa al respecte de les llibertats i dels drets democràtics elementals.
 
Són una merda perquè l’únic que pretenen és perpetuar un model d’estat autonòmic nascut d’una constitució, la de 1978, que va ser redactada amb el vistiplau dels poders fàctics del règim franquista, i que s’ha demostrat incapaç de resoldre tant els conflictes territorials de les nacionalitats històriques com els problemes personals i socials de la població.
 
Aquestes eleccions són una merda perquè, sigui quin sigui el seu resultat, l’estat espanyol negarà, de facto, tal com ha fet en la passada legislatura, la possibilitat que mitjançant el parlamentarisme democràtic sigui possible no ja el dret a l’autodeterminació (principi fonamental dels drets humans), sinó també el dret a decidir mitjançant una consulta referendària.
 
Són una merda perquè la Junta Electoral ha refusat la participació d’observadors internacionals, la qual cosa fa augmentar dubtes i sospites amb relació a la seva transparència democràtica.

Aquestes eleccions són una merda… però, malgrat tot, jo aniré a votar, perquè no hi ha més cera que la que crema.