Amb la crisi econòmica, política i social del 2008 es va obrir una nova era on la ciutadania deixa de ser un subjecte passiu de les decisions públiques, per ser un actor actiu. Han anat passant els anys i al 2024 la regió metropolitana de Barcelona decideix fer un pas endavant i presenta la primera assemblea a 12 municipis. Concretament les ciutats són: Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Terrassa.

El passat 30 de gener del 2024 es va iniciar el procés participatiu Assemblea Metropolitana Manifesta que té com a finalitat poder reflexionar sobre dos temes que s’interrelacionen: la cultura i la transició ecosocial. De fet, el projecte es sustenta sota la pregunta: com podem imaginar espais col·laboratius metropolitans que puguin influir en les polítiques culturals des de la perspectiva de la transició ecosocial?

A diferència de la majoria de processos participatius, en aquest cas les persones participants seran escollides per sorteig. Concretament el nombre que Manifesta 15 Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) (ens organitzadors) han considerat òptim és de 60. Està clar que seria impossible que totes les persones majors de 16 anys amb la condició de ciutadania dels 12 municipis anteriorment citats, debatissin. I, tampoc seria viable que dos o tres ciutadans o ciutadanes prenguessin decisions que acabin afectant a moltes persones. Aquest sorteig tindrà una petita trampa, abans que es decideixi qui formarà part del procés, les persones interessades s’hauran d’inscriure, i a posteriori es farà el sorteig.

Seguint la lògica del sorteig a mesa electoral, les persones escollides rebran uns diners, concretament rebran 50€ per cadascuna de les sessions. El projecte està organitzat en tres sessions (de 9.00 a 14.00 cadascuna): 21 de març Barcelona, 25 d’abril Sabadell i 23 de maig l’Hospitalet del Llobregat, per tant en total cada participant rebrá 150€.

L’organització de l’assemblea segueix quatre fases:

  • El disseny, informació diagnosis, que va anar de l’1/12/2023 al 29/2/2024 i va tenir una doble missió: treballar amb els diferents municipis i definir les regles de joc.
  • Inscripció de les sessions, que és la fase actualment activa fins el 19/3/2024, on les persones interessades s’hauran d’apuntar al procés i posteriorment es farà el sorteig.
  • Debats i conceptualització, del 22/3/2024 al 23/5/2024, serà el moment de fer les tres sessions i debatre tots plegats.
  • Resultats, implementació i seguiment de l’1/6/2024 al 24/11/2024, es donarà feddback de la feina feta i com es va executant.

L’Assemblea Metropolitana Manifesta s’organitza dins del marc de la Capital Europea de la Democràcia 2023-2024 de Barcelona i recorda a l’Assemblea del Clima que s’està organitzant des de la Generalitat de Catalunya.

¿T’agradaria formar part de l’assemblea i vius a Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès o Terrassa? Suma’t a l’aventura!