Al llarg de la meva vida he viatjat bastant i m’he trobat feliç en tots els països que he visitat, però quan he tornat a Barcelona he pensat que no canviaria la meva ciutat per cap d’aquelles on hi he vist quelcom interessant.

No cal desfer-se en elogis per Barcelona. Pel seu emplaçament, amb el mar i la muntanya; pels seus barris, començant pel gòtic, per la seva arquitectura, pels seus principals carrers, la vida social i dinamisme cultural, entre altres riqueses que farien interminable aquest article.

Fa poc van visitar-me uns amics suïssos i es sorprenien de com d’indisciplinats som els barcelonins. No podem esperar que el semàfor es posi verd per creuar el carrer, ens impacientem a la cua de supermercat i ens costa poc enfadar-nos i cridar en disputes de tràfic per la ciutat.

Venien preparats i per això agafaven la bossa amb força per evitar estirament o robatoris. La ciutat els va agradar. Un xic bruta, una mica descuidada i a la nit un xic fosca. Havien sentit parlar d’una ciutat alegre, mediterrània, entranyable i plena de llum. De dia els carrers els veien tal com havien somiat, però quan la nit queia s’adonaven que Barcelona és una ciutat poc il·luminada, amb ombres a carrers i places.

Penso que seria un bon moment per instal·lar faroles amb làmpades LED que donen bona il·luminació i un estalvi abismal en relació a les lluminàries convencionals. Santa Maria de l’Estany (el Moianès) fou el primer municipi de Catalunya que va instal·lar-les, tenen una fantàstica llum i un gran estalvi a la factura elèctrica. La televisió se’n va fer ressò davant la novetat que un poble petit perdut a la muntanya fos pioner en adoptar aquest sistema d’enllumenat.

Donen més llum. Estalvien un 90% de consum. Amb la mateixa potència poden produir fins 10 vegades més claror que els sistemes tradicionals. Poden durar fins a 100.000 hores. No porten mercuri i no produeixen radiacions d’infrarojos o UVA .

Estem en crisi però la nostra ciutat es visitada per molts turistes i això vol dir divises. És necessari que a Barcelona s’acabi la inseguretat, la incivilització i que molta llum, que es vida, il·lumini els carrers i places principals per veure’ns el rostre i no ombres que no saps si et perseguiran o es perdran en la foscor.