Baules

El Diccionari Català-Valencià-Balear defineix baula com una «anella que, enllaçada amb les altres, forma una cadena». És així, amb les baules, que ens ha arribat la fe, des dels apòstols als primers pares de l’Església com Policarp d’Esmirna, els màrtirs Fructuós, Perpètua i Felicitat i Ignasi d’Antioquia, o Agustí d’Hipona i Benet. I després d’ells, Gregori el Gran, Bernat de Claravall, Francesc d’Assis, Domènec de Guzmán, Ignasi de Loiola i Teresa de Jesús. I altres baules ens transmeteren el que ells havien rebut, com Antoni Mª Claret, Joan Bosco, Joaquima de Vedruna o Teresa de l’Infant Jesús, fins arribar a Joan XXIII, Pau VI, Òscar Romero, Pere Casaldàliga…

Baules és precisament el nou llibre de l’amic David Pagès, treballat minuciosament durant tres anys, i on quaranta-cinc persones escriuen una carta a un familiar o amic absent i una altra a un jove. L’originalitat del llibre «rau en el fet que aquestes quaranta-cinc figures són ofertes des de les baules generacionals presents i futures, que en garanteixen i en garantim la memòria la continuïtat i el reconeixement», diu Josefina Salord al pròleg.

Era l’octubre de 2019 quan, tornant en tren de Lleó, vaig rebre una telefonada d’en David. M’explicà el projecte del seu llibre i em va proposar que jo escrivís una carta a mon pare, que havia mort el 2012, i una altra a en Jaume, fill de l’amic Santi Vallès, que aleshores era una criatura de sis mesos.

Baules persegueix tres objectius. El primer, una voluntat clarament didàctica, divulgativa, pedagògica, la de donar a conèixer personalitats de casa nostra que pertanyen a diferents camps professionals i valorar la seua figura i la seua obra. El segon objectiu és transmetre que en el món de la catalanitat existeix passat, present i futur, i el tercer, mirar de canalitzar i fer visibles complicitats, connexions i lligams entre els diferents pobles de parla catalana, començant pel que és el seu eix vertebrador, la llengua. A més, el llibre contribueix a destacar unes dones, la feina i la determinació de les quals, va ser molt important per a la igualtat de drets i per al reconeixement social que ha assolit la dona en les darreres dècades.

David Pagès i Cassú és llicenciat en filologia catalana i comparteix la tasca docent amb les de dinamitzador cultural i escriptor. El fil conductor de totes aquestes facetes és el de contribuir al coneixement i a l’estima de Catalunya i el conjunt dels Països Catalans. És un home apassionat pel nostre país. Col·labora periòdicament amb el Diari de Girona i ha publicat articles i entrevistes a Escola Catalana, Serra d’Or i altres mitjans. A més és autor de diversos llibres com Batecs d’un poble, 500 raons per parlar català, Què t’ha ensenyat la vida?, Al galop per la història de Catalunya o Referents, entre d’altres.

La seva passió per la cultura i per conèixer els homenots del país el va portar a l’Alcúdia, el meu poble, un dia d’agost de 2010 per entrevistar mon pare. Aquell dia li va fer una entrevista entranyable i plena d’afecte, on va dibuixar la trajectòria cultural, política i professional de l’home subterrani, com va ser definit mon pare per Joan Fuster.

Entre les cartes generacionals del llibre en vull destacar les adreçades a Caterina Albert, Miquel Batllori, Pompeu Fabra, Josep Mª Folch i Torres, Joan Maragall. Francesc de B. Moll, Joan Oró, Maria Rúbies, Antoni Mª Alcover o Jacint Verdaguer, entre d’altres. I també la carta, tan entranyable, que Pilarín Bayés escriu al seu besavi, el pintor Joaquim Vayreda, i la que adreça a la seva neta Carina.

En un article sobre el llibre, Josep Valls escrivia en El Punt Avui que Pagès «confessa creure en les generacions futures, i ho fa amb mirada encoratjadora, neta i positiva», «posant de manifest que el país té vida i continuïtat».

Baules és una obra de consulta obligada per conèixer els homes i les dones que han esdevingut imprescindibles en el passat de la nostra història i de la nostra cultura, i que, amb la seua tasca i el seu esforç, han estimat amb passió la nostra terra. I també per encoratjar els joves, que són el futur del nostre país.