“Si quan estem molt bé, estem molt bé!” Si has de dir aquesta frase, potser no estàs en la relació que has d’estar.
Les relacions tòxiques són com totes les drogues, que tenen moments de plaer molt intensos que no volem deixar. Voldríem deixar els moments dolents i quedar-nos els bons, però no és possible. Deixar una relació tòxica vol dir deixar els moments bons i dolents, perquè igual que totes les drogues, si ja estàs “enganxat” és difícil de deixar-la; malgrat que la part dolenta sigui molt superior a la bona. Hi ha la falsa creença que el que va ser tan meravellós algun dia tornarà a ser meravellós, però no, les drogues –siguin químiques o no– mai no tornen enrere.
Segurament tothom sap –en teoria– quins són els indicadors d’una relació tòxica, sabem que el control no s’ha de tolerar, per exemple, sabem que el nostre mòbil és un espai personal que no es pot tafanejar i que no hem de permetre els menys preus ni les manques de respecte de la nostra parella.
Com és que les persones que cauen en relacions que no els convé? Si ja fa temps que s’explica per tot arreu! Una de les raons és, desgraciadament, el maltractament que sempre va de menys a més, tant en intensitat com en temporalitat.
Però també hi ha relacions tòxiques bilaterals, és a dir, les dues persones fan conductes de control, les dues volen tenir sempre la raó i es fan callar mútuament, s’insulten mútuament, es falten al respecte mútuament, etc.; però com que tots dos estant tan convençuts que tenen raó la cosa segueix i segueix.
Sí, les discussions també són additives. És a dir que dues persones poden fer-se velles i continuar juntes discutint i amargant-se la vida; la seva i la dels fills.
Les relacions tòxiques bilaterals donen molt bons moments però també molts de dolents. Qui cau en aquests tipus de relació, passa de la passió desenfrenada a la discussió aferrissada, però, com passa en totes drogues, no és fàcil deixar-les.
Els efectes de les drogues, són molt bons a l’inici, i progressivament, comencen els efectes dolents i disminueixen els bons i, finalment, els bons deixen d’existir, així i tot, no podem deixar-ho.
Si en parella estàs així, és a dir que tens moments molt bons, però moltes discussions “per ximpleries”, Vigila! Perquè, potser t’estàs enganxant a una relació tòxica.
No! Discutir-se per ximpleries no és normal –esporàdicament tots tenim un mal dia, però no ha de ser habitual–.
No! En una parella de llarga durada tenir pocs dies molt bons i la resta molt dolents, no és normal. Les parelles de llarga durada, tenen alguns dies molt bons, pocs dies molt dolents i, la majoria dels dies que són… podríem dir, normals.
Recorda: a més dels indicadors habituals de control, manca de respecte, etc. que fan falta per detectar una relació tòxica, afegeix-hi un altre indicador: si dius “si quan estem bé estem molt bé”, probablement voldrà dir que quan esteu malament també esteu molt ma