Desfer una guerra III

 

Nàdia Dudarenko i la seva filleta Sofia

En la segona part que vaig editar amb aquest títol, lamentava que no tingui una trajectòria de prestigi per a defensar amb èxit el fet que escriure pugui millorar el món que m’envolta… que la meva tasca, com a mestra i mare de família, m’hi hagi deixat dedicar només estones en les quals vaig molt cansada… i que és per fer les paus que en les meves novel·les hagi decidit que les protagonistes siguin dones que estimin i ben valorades… que pugin l’escala cap a l’esperança tot i la seva ferida oberta.

Sucar la ploma al cor té un valor que t’enganxa amb la vida, amb l’amor i amb la mort.

Deurien ser les tres de la matinada de 11 de març de l’any de la guerra contra Ucraïna –que en Putin vol que diguem d’alliberació–, quan cansada de no saber res més de l’Alona que el fet que per les notícies afirmaven que les tropes havien entrat al seu poble d’Ivankiv. Vaig sentir a la pell la seva por, ja que no ens podíem comunicar. L’Alona és l’última nena que vaig tenir acollida, està afectada de les radiacions de Txernòbil i, estant a casa nostra, li costava molt adormir-se. Penseu que fins que no vam aconseguir una fotografia dels seus pares, em passava la nit cantant-li cançons de bressol–.Va ser llavors que vaig escriure aquest poema.

Em van venir al cap sis paraules que sonen molt semblant en català i en ucraïnès. Amb ells naixeren unes estrofes que s’han recitat en ucraïnès i que fins i tot un bon amic i músic, en Jordi Balmes, ha transformat en una cançó plena de força i melangia. Tot un regal que en cara m’esborrona. Diu:

Filleta, dorm!, tota la nit, el teu àngel

cuitant com bon guardià et sobrevola,

t’escalfa el llit i t’acompanya a escola.

Espurnegen estels en els llacs de l’aldea.

Els nenúfars sota el glaç esclaten. El tanc

dispara flors. Tornaràs! Encara que la plaça

 

demà no et sembli la mateixa plaça.

Reconeixeràs el seu sol amb ales d’àngel.

Serà plàstic dissolt el canó del tanc.

La primavera de llàgrimes sobrevola

els camps verds. Sota el cel irisat de l’aldea,

veuràs brillar les claus de la teva escola.

 

Filleta, quan arribi l’estiu, no hi haurà escola,

ni els teus companys de classe. Dins la plaça

de l’alegria! Defenestrades, les cases de l’aldea

despertaran els somnis. Bon dia! l’àngel

cantarà quan tu tornis. Sobrevola.

Juga. Tu sola hauràs parat el tanc!

 

Si ja fos la tardor. I un altre tanc

de cartró està davant l’escola.

Deixa-li caure fulles… sobrevola,

Recorda que els arbres de la plaça

tenen les teves arrels. El teu àngel

persisteix sobre les runes de l’aldea.

 

Amb un llençol blanc sobre les fosses de l’aldea,

cobrirà el cor de sang, de l’avi, del pare, del tanc.

I tots, tots, només seran roses de la mà de l’àngel.

 

Entre l’Anastasiia Kvashchuk –que viu a Granollers i està aprenent català– i la Nàdia Dudarenko –que ja esteu al corrent que va aconseguir un cotxe per a continuar fent les seves accions humanitàries dins d’Ucraïna– la varen traduir a l’ucraïnès i la vam poder gravar amb aquest deix tan musical que té la seva parla. De seguida, en varen fer un vídeo, el jovent s’espavila tant, amb aquestes eines, que em meravella.

Si continuem amb les bones notícies que es poden tenir, en els pitjors moments, i per escrit, aquests dies el grup de What’s de la Gemma Poca, la Carme Cinca i jo hem tingut moltes mostres d’agraïment. Fet que hem celebrat tot el grup d’escriptura dels Tecamolsaires del Montseny. És per això que us en copiaré alguns a fi que pugueu apreciar que Déu n’hi do de com s’explica en català la Nàdia, i més si tenim en compte que només van ser uns quants estius els que va passar acollida a Catalunya… i valoreu que beneficiós que li ha estat també saber escriure en català perquè, ara, també, entén força el castellà i la majoria de llengües romàniques.

30/4/22, 22:48 – Nàdia Dudarenko: M’he posat en contacte avui amb aquesta família de Mariupol. Els vaig oferir la nostra ajuda ja que actualment es troben als territoris ocupats. He acordat que ens posarem en contacte i intentarem decidir com fugir del territori ocupat a un territori segur. Tot allò que us interessarà i volgueu difondre, cap problema! Hi treballarem. Som fortes!

1/5/22, 8:52 – Gemma Poca: Nàdia ets tan bonica!!! Gràcies per crear el grup. Espero que ben aviat tingueu el cotxe. Qualsevol entrebanc per aconseguir-lo ens ho dius. Gràcies per ajudar a aquesta família amb el nen amb cardiopatia. Per altre banda, ja et vaig comentar, si de les famílies que has anar portant a lloc segur, alguna volgués venir a Catalunya, la Fundació CorAvant els pot ajudar. Des de Cracòvia els pagaria avió i a Catalunya tindrien acollida en família. De moment, encara tenen famílies acollidores. També si coneixes alguna família amb nens amb cardiopatia o amb càncer que necessiti tractament, la Fundació els podria ajudar a ser acollits a Catalunya. Ells també estan en contacte amb hospitals d’Ucraïna per fer aquesta ajuda. Molta sort! perquè ben aviat torneu amb el cotxe.

1/5/22, 21:48 – Carme Cinca Castells: Ha sigut una bona idea. Que us vagi bé. Una abraçada.

1/5/22, 21:55 – Nàdia Dudarenko: Moltes gràcies

1/5/22, 22:27 – Gemma Poca: Noies resem perquè trobeu el que necessiteu. Sobretot resem perquè la guerra acabi ara mateix. Bon camí estimades

1/5/22, 23:16 – Nàdia Dudarenko: Gràcies!

2/5/22, 9:04 – Rosa Maria Pascual Sellent: Que bonica Nàdia!, vas vestida de groc tan lluminosa com l’escalf del sol en la mà de l’amiga. Gràcies Irina per acompanyar-la. Sí, Déu ens ajudarà!

2/5/22, 14:33 – Gemma Poca: Rosa M gràcies per tota la teva poesia.

2/5/22, 20:08 – Rosa Maria Pascual Sellent: Diuen que la definició de poesia en grec és fer el bé, per tant totes juntes estem en aquest camí de llum.

2/5/22, 20:41 – Nàdia Dudarenko: Bona nit! Fracàs amb nosaltres tot el dia. Tots els cotxes que volíem mirar ja s’han venut. No tenia temps per escriure. He conduit molt. No abandonem l’esperança. Trobarem alguna cosa demà. Us abraço a tots. Els polonesos i els alemanys han augmentat significativament els preus durant les últimes dues setmanes.

2/5/22, 20:45 – Carme Cinca Castells: Es deuen aprofitar de la situació. Però tingueu paciència que ja sortirà! Sort !

2/5/22, 21:32 – Gemma Poca: Bona nit, altres persones també m’ho han dit que els preus han pujat. És impensable des del nostre col·lectiu punt de vista. Trist! Siguem positives. Nàdia, si la única manera de trobar-lo és afegint més diners, ho farem, els trobarem. Ben segur. Mireu bé totes les possibilitats. He demanat a dos amics polonesos si et poden ajudar a trobar el cotxe que necessiteu. Li he dit que si està a les seves mans els hi donaria el teu contacte. Un és empresari. Mai se sap, potser té contactes.

2/5/22, 22:33 – Rosa Maria Pascual Sellent: Que bé, Gemma! Perdoneu que no m’hi hagi posat. No sé com ajudar… demà preguntaré a una noia polonesa que viu a Cardedeu i té els pares i tiets a Polònia. A quina ciutat esteu? Demà serà un altre dia. Descanseu. Bona nit i bona hora fins demà si Déu vol.

3/5/22, 7:59 – Nàdia Dudarenko: Bon dia a tothom. Tenim una bona opció a Lituània, però el seu preu és mil euros més car. Ajuda’m a entendre. El cotxe val la pena. Està en bon estat, no l’he de reparar.

3/5/22, 8:20 – Rosa Maria Pascual Sellent: Bon dia Nàdia. Tens fotografia del cotxe? Pensa que és molt més lluny! Quant tardaràs a anar-hi. Que no se l’hagin venut una altra vegada.

3/5/22, 8:24 – Nàdia Dudarenko: Avui ja som a Alemanya.

3/5/22, 8:25 – Gemma Poca: Molt bé noies!!! Vinga endavant.

3/5/22, 8:25 – Nàdia Dudarenko: Ara mateix estem esperant una altra resposta pel cotxe, el seu preu és de tres mil euros

3/5/22, 8:26 – Gemma Poca: Mireu-lo bé! Estem aquí amb vosaltres.

3/5/22, 8:28 – Nàdia Dudarenko: T’enviaré tota la informació per vosaltres i m’ajudareu! Gràcies per la teva cura.

3/5/22, 15:36 – Nàdia Dudarenko: així que aquest per 3 mil, no és un motor que funcioni. Vaig mirar molt al voltant i en vaig trobar un que costa 3800 i està en excel·lents condicions. Realment en molt bona forma. Motor dièsel de 3 l, fiable. Ara mateix ho mostraré. Tot el que hem entès pel que hem vist. Conclusions. Màquina de treball en bon estat a Lituània trobada a partir de 3800€. A Alemanya, a partir de 5.000€. A Polònia, en bon estat, tot comprat, n’hi ha que cal reparar i també cars. Aquestes són les nostres conclusions. Què dieu,  guapíssimes?!

3/5/22, 15:51 – Gemma Poca: Ara mateix en parlem. Nàdia, aquí tens els 800 que falten?

3/5/22, 15:52 – Nàdia Dudarenko: Gemma, encara tens aquesta pregunta!? si us plau, digueu-me si teniu voluntaris que coneixeu a Polònia. No és possible aconseguir ajuda humanitària, aliments, higiene, aliments per a nadons a través d’ells? estaria molt bo.

3/5/22, 15:53 – Gemma Poca: Ara mateix ho demano. Així el pots comprar avui mateix? Sí. I si hi ha l’oportunitat d’agafar ajuda  humanitària, serà genial. Per no anar-hi en va.

3/5/22, 16:00 – Nàdia Dudarenko: Gemma, Internet és el meu mòbil. Si responc, s’emportarà tots els megabytes alhora.

3/5/22, 16:19 – Gemma Poca: Ok Nàdia, no gastis megabytes.

Ara em passaran la localització de magatzems on espot recollir material.

3/5/22, 16:39 – Nàdia Dudarenko: Tothom ja ens escriu no es pot esperar. Molta feina. Tothom està acostumat a la meva organització i m’espera.

3/5/22, 16:50 – Gemma Poca: Nàdia, vaig perduda.

Preguntes:

El cotxe esta a Alemanya o a Lituània?

Teniu tots els diners per pagar-lo?

Quan el podeu comprar, avui o demà?

Per quina ruta passareu de tornada? Ho dic perquè estic buscant magatzems on recollir ajuda de goma ( quan dius ajuda de goma vols dir ajuda humanitària?)

3/5/22, 17:12 – Nàdia Dudarenko: 1) cotxe a Lituània.

2) cal 800 euros per comprar-lo.

3) Si podeu ajudar-me, feu el mateix a través de 4) Arribo a Lituània demà vespre.

5) on exactament tornaré és per  Polònia, per quin lloc, ho diré més endavant. Sí, vull dir  ajuda humanitària.Primer decidim amb el cotxe!

3/5/22, 17:21 – Gemma Poca: Genial! T’enviem els 800 € per Western Union.

5)ja ens diras la ruta. Mentrestant, recullo informació de magatzems on hi ha material. Aliments, higiene, aliments per a nadons… Nàdia bonica, ja ho tenim parlat. Demà al matí la Rosa M i la Carmen et faran arribar els 800€. Molta sort per demà i per cada dia

4/5/22, 6:54 – Nàdia Dudarenko: bon dia a tothom!

Comença un nou dia amb noves forces i pensaments per a millor!

no hi ha prou paraules… infinitament agraïda

4/5/22, 7:19 – Gemma Poca: Bravíssim Nàdia i amiga!!!Tot anirà molt bé i podreu marxar amb el cotxe que necessiteu.

Així que molta força i bon camí estimades.

Estarem esperant les vostres notícies. Feu-vos alguna foto!

4/5/22, 8:16 – Rosa Maria Pascual Sellent: La Carme passarà per Westerunion a les deu del matí.

4/5/22, 8:35 – Nàdia Dudarenko: Gràcies guapes!

4/5/22, 10:43 – Carme Cinca Castells: Tens ja els diners??

4/5/22, 10:51 – Nàdia Dudarenko: Sí:)Gràcies!

4/5/22, 13:10 – Rosa Maria Pascual Sellent: Molt bé. Som com els tres mosqueters.

4/5/22, 14:07 – Gemma Poca: I elles dues princeses!

4/5/22, 14:37 – Rosa Maria Pascual Sellent: Síiiii.  I tant!

4/5/22, 17:14 – Carme Cinca Castells: Espero que aviat arribin a casa amb el cotxe màgic!

4/5/22, 17:14 – Nàdia Dudarenko: Sí!

4/5/22, 21:35 – Gemma Poca: ONG Acción Norte

Javier Bodego

Gemma Poca

María Angeles Valiente

Contacte 605200676

Petició 2

Nom del contacte: Dra Tsup Larysa Oleksandrivna

+380677764810

Cargo: Directora

Institución: Hospital Central de Ivankiv. Partany a l’Ajuntament de Ivankiv, regió de Kiev, districte de Vyshhord

C/ poliska St, 65 a  07200

4/5/22, 21:57 – Rosa Maria Pascual Sellent: Esperem que us puguin ajudar. Bona nit i fins demà si Déu vol.

4/5/22, 21:58 – Gemma Poca: Perdo, no era per aquet grup

4/5/22, 22:00 – Rosa Maria Pascual Sellent: Ah! Com q he vist el poble de la Nàdia i vaig visitar l’hospital… Ja m’hi he  situat

6/5/22, 17:12 – Gemma Poca: Hola boniques, d’Ucraīna i de Catalunya com esteu? Com ha anat el dia a Lituània. Teniu el cotxe?

6/5/22, 17:18 – Gemma Poca: Explico sobre l’ambulància. No ho volia posar a aquest grup perquè encara no es segur. El fet és que amb la campanya de buscar vehicles, vam fer peticions d’ambulàncies. I resulta que ens han dit que sí (de moment no està lligat). Així que necessitava les dades de l’hospital de la zona. Quan ho sapiguem segur que una de les ambulàncies donades van cap a Ivankiv, ho direm. Si us plau, mentrestant a resar perquè sigui que sí!

6/5/22, 17:27 – Rosa Maria Pascual Sellent: Sí resarem q Déu ens ajudi. Nàdia. Sé que de seguida que puguis diràs alguna cosa.

6/5/22, 17:29 – Carme Cinca Castells: Es un miracle, a veure com anirà…

6/5/22, 18:21 – Nàdia Dudarenko: bona tarda!

estem a Polònia! estem al cotxe! ahir tot el dia de tràmits. Internet s’havia acabat i pensàvem que no tindríem temps, però tot va funcionar. tots els documents són normals.

6/5/22, 18:22 – Nàdia Dudarenko: vam sortir ahir a les 22:00 de Lituània i avui hem arribat a les 10:00 a Polònia.I, finalment vam dormir una mica.

6/5/22, 18:24 – Carme Cinca Castells: Què bé, ja el teniu, ets una crack, ara a fer tot el que sigui convenient, una abraçada. Hem fet aquet camí. Ubicació en directe compartida. Estem ara aquí descansant! Em preocupava molt que feia tant de temps que no us escrivia res! quedava per passar els costums polonesos, amb aquesta finalitat vaig preparar documents durant tot el dia d’ahir que tot estava en ordre. Us estic molt agraïda per aquest suport. sense vosaltres no ho hauria fet. Aqui on estem viu 5 nens d’Ucraïna.

6/5/22, 18:57 – Gemma Poca: Benvolgudes, molt bona recerca i trobada de vehicle. Cert sou unes crack boniques! Podríeu passar fotos vostres i del cotxe. Serà bó pel suport que dona la ONG Acción Norte.

A nosaltres ens omple d’alegria fer una ajuda tan necessària

6/5/22, 19:30 – Nàdia Dudarenko: Zamość. Estic aquí. Estem en aquest lloc, a veure si és possible a prop.

6/5/22, 20:47 – Rosa Maria Pascual Sellent: Vigila molt. Que et queda molt camí i aquestes carreteres tan rectes enlluernen i quan menys t’ho esperes hi ha un sot. Recordes com vam volar anant cap al Bielorússia a veure els avis? Ara t’espera la mare el marit i tota aquests gent  que necessita la teva ajuda. Una autèntica heroïna és la nostra Nàdia. I l’amiga que bona també. Com es diu?

6/5/22, 23:08 – Nàdia Dudarenko: Es diu la Irina.

Si, estan esperant molt? gràcies.

7/5/22, 8:28 – Rosa Maria Pascual Sellent: Vaja doncs totes dues esteu escrivivint la segona part de la novel·la. On Vas, Irina? Que tindrà molts capítols i tots plens de tendresa que és l’única manera de guanyar una guerra.

Article anteriorBusco parella de llarga durada (quart article)
Article següentSalaris baixos, crisi d’ocupació
Rosa Maria Pascual Sellent és veïna de Cardedeu. Ha treballat de mestra durant trenta anys i ara està jubilada, però és la responsable dels tallers d’escriptura com Tecamolsaires del Montseny i de presentacions i tertúlies literàries mensuals. Forma part del GEM, Grup d’Escriptors del Montseny, amb qui ha editat Montseny Màgic, Montseny Eròtic i Montseny amb un Somriure. És autora de llibres per a aprendre matemàtiques divertides com la col·lecció “Pensem i comptem”, també per aprendre a llegir i escriure amb les Lletres Amagades i Letras con disfraz il·lustrats per ella mateixa. De contes infantils En Jordi i el drac amb pintures d’Antònia Molero, i d’un àlbum il·lustrat per per Aurembiaix Abadal titulat En Jordi va pel Món i que va ser obra premiada en el CCCB. De les novel·les curtes com Tardor Roja; Un mar de boires, Premi Jalpí i Julià; de la col·lecció Bell-lloc i altres contes de mestres que conté El Racó dels desitjos que és una peça teatral representada en alguns a sales del Vallès i Barcelona. De les novel·les històriques inspirades en l’autobiografia: On vas, Irina?, editada en català, castellà Adónde vas, Irina? i anglès Where are you going, Irina? i finalista del Premi de Novel·la Històrica Gregal 2013. De La Mestra amb un somriure als llavis, premi memòria popular de La Roca Romà Planas i Miró. I del poemari Si Condicional editat durant la pandèmia i amb dibuixos de l’Aurembiaix Abadal.