Catalunya té 13.355 agents dels Mossos d’Esquadra, 3.100 policies de la Guàrdia Urbana i aproximadament 3.500 membres més de la Guàrdia Civil. Les xifres de contagiats per coronavirus estan pels aires i davant les aterridores dades, el Govern ha decidit mantenir les restriccions de mobilitat una setmana més, com a mínim. Confinament perimetral comarcal, trobades de sis persones com a màxim i horaris restringits a bars i restaurants són algunes de les mesures més destacades.

Pràcticament 365 dies després de la irrupció de la covid a Catalunya, la majoria dels ciutadans han acceptat la normativa. Amb més o menys mesura tots els catalans han optat per limitar la seva vida social, els viatges i les escapades de cap de setmana. Tot i això, sempre hi ha un percentatge de gent que se salta la normativa i fa que la resta paguin justos per pecadors.

Hotels del Pirineu català estan pràcticament al límit de la seva capacitat, estacions d’esquí fan els ulls grossos en veure veïns del barcelonès pagant el forfait a les taquilles i les benzineres de Puigcerdà, Viella i el Pas de la Casa treuen fum de la quantitat de clients que estan tenint. Han pujat a la muntanya perquè realment viuen i treballen allà? Perquè fan obres i els operaris els han deixat la casa potes enlaire? O simplement perquè n’estan farts d’estar-se al seu pis de Barcelona i han decidit buscar-se una excusa i pujar a desconnectar?

Al principi n’eren uns pocs els que decidien burlar la llei, n’eren conscients de la multa que haurien de pagar si els paraven els policies i la por de contagiar-se era molt alta. Ara, 11 mesos més tard, busquen excuses per marxar, saben que la sanció –en cas de ser multats– no serà massa alta i que els agents estan tan dispersos per Catalunya que segurament no els pararan. És així com s’ha de fer? Som conscients del risc que comporta? Ho saben ells? I els polítics?

La policia depèn del Departament d’Interior, una cadira que té punxes, que crema –o això diuen–. Son uns pocs els que volen assumir el risc de dirigir aquesta conselleria i els que ho fan saben que suaran de valent per tenir a tothom content. A menys de dues setmanes de constituir-se el Parlament, qui està controlant els que van de llestos, els que passen de tot i els que opten per fer quilòmetres amunt saltant-se comarques i comarques per poder esquiar?

Cada dia es registren uns mil contagis, més de 20 morts i la pressió a les UCI no disminueix. El país té 13.355 agents dels Mossos d’Esquadra, 3.100 policies de la Guàrdia Urbana i aproximadament 3.500 membres més de la Guàrdia Civil. Tot i això, la gent surt i entra de la seva zona sense que ningú els digui res i cada vegada són més els que opten per marxar el divendres i tornar el diumenge sense cap mena de remordiment. Un any després del primer cas de coronavirus i amb més de 10.000 morts pel virus, Catalunya és un colador.