La persona i l’obra de Gilbert Keith Chesterton (1874 -1936) continuen estant molt presents a diversos països. Als Estats Units, el G.K. Chesterton Institute for Faith & Culture (Seton Hall University, South Orange, New Jersey) amb seus al Canadà i al Regne Unit, promou el pensament de Chesterton i prova d’aplicar les idees chestertonianes en el món contemporani. A més d’editar, des de 1974, la prestigiosa revista The Chesterton Review, la seva tasca consisteix en organitzar congressos, conferències i cursos, facilitar la recerca, dirigir una web monogràfica, publicar articles i divulgar en els mitjans de comunicació l’obra chestertoniana. El seu president és el Father Ian Boyd, C.S.B. (The Novels of G.K. Chesterton, 1975) i d’entre els seus membres cal destacar Dermot A. Quinn i Sheridan Gilley.

L’American Chesterton Society (Minneapolis, Minesota) és també una de les entitats més reconegudes i actives en la divulgació de l’obra de l’escriptor anglès. Celebra congressos anuals, edita la revista monogràfica Gilbert Magazine i té una web amb informació completa i detallada. El seu president, l’infatigable Dale Ahlquist, ha publicat llibres (G.K. Chesterton: The Apostle of Common Sense, 2003), articles i dóna cursos i conferències per universitats i ciutats nord-americanes. L’ACS s’organitza en societats locals repartides en una quarantena d’estats: Washington DC, New York City, Boston, St. Louis, Chicago, New Orleans, San Antonio, entre altres.

Des de setembre de 1930 a finals de març de 1931, en el darrer dels dos viatges que Chesterton va fer a Amèrica donà un cicle de conferències, durant sis setmanes, a la University of Notre Dame (Notre Dame, Indiana) sobre la literatura i la història de l’Època Victoriana. En aquesta universitat catòlica ha perdurat la seva influència i avui es manté viva a través de l’activitat de David Fagerberg, Ralph McInerny i Charles Gordon, C.S.C.

L’editorial americana Ignatius Press, dirigida per jesuïtes, publica per primera vegada el que es pot considerar l’obra completa (The Collected Works Of G. K. Chesterton). Des de l’any 1986 han aparegut XXXV volums. Inclou l’extensa bibliografia: obra literària, poètica, periodística i algunes transcripcions de debats i controvèrsies. Les introduccions de cada volum dels Collected Works són estudis de gran interès.

Com a fonts documentals a tenir en compte per la seva importància s’han de remarcar els arxius i col.leccions que es troben principalment a les universitats i a les biblioteques públiques. Les més valuoses són : Gilbert Keith Chesterton collection of papers (The New York Public Library, New York), The G.K. Chesterton Collection, John Bennett Shaw (University of Notre Dame, Indiana), Chesterton Collection (John Carroll University, Cleveland, Ohio), Gilbert K. Chesterton Collection (Marquette University, Milwaukee, Wisconsin), G.K. Chesterton (John J. Burns Library, Boston College, Massachusetts) i G.K. Chesterton Family Papers, Sullivan Collection (Marion E. Wade Center, Wheaton College, Illinois). La majoria d’elles contenen manuscrits, imatges, correspondència i il.lustracions inèdites i originals.

Als Estats Units, a més dels esmentats F. Ian Boyd i Dale Ahlquist, d’entre els chestertonians de referència, s’han de destacar James V. Schall (Schall on Chesterton, 2000), Joseph Pearce (Wisdom and Innocence. A Life of G.K. Chesterton, 1996), Ralph C. Wood (Chesterton: the nightmare goodness of God) Dave Armstrong i John Peterson.

S’ha de constatar la presència del distributisme, doctrina econòmica d’origen catòlic basada en l’encíclica Rerum Novarum de Lleó XIII, creada per G. K. Chesterton i el seu amic Hilaire Belloc. Assenyalar principalment el Catholic Worker Movement, la publicació The Distributist Review (Sierra Leone Chesterton Center), els blogs distributism.blogspot, distributist.blogspot (The ChesterBelloc Mandate) i els nombrosos articles que es publiquen.

De l’extraordinària eina que és la xarxa d’internet es poden obtenir, en anglès, gairebé totes les obres de Chesterton, així com alguns llibres sobre ell, a Project Gutenberg i Archive.org. Naturalment es pot accedir al catàleg de biblioteques públiques o universitàries amb extensa bibliografia chestertoniana: Library of Congress, Catholic University of America, Georgetown University Library, University of Notre Dame, Seton Hall University, Brown University Library per citar-ne només algunes. Hi ha webs monogràfiques com: The G.K. Chesterton Web Page, G.K. Chesterton: The Colossal Genius i A G.K. Chesterton Starter Course a més de blogs i forums: The Blog of the American Chesterton Society, G.K. Chesterton’s Blog, Chesterton and Friends i G.K. Chesterton Forum. També es troben, en suport audiovisual, les seves obres més significatives, principalment els relats del capellà detectiu Father Brown. La informació que es pot aconseguir a internet augmenta d’una manera tan abundant que avui ja és inabastable. Per aquest motiu s’imposa una cerca selectiva i especialitzada.

A més de les referències bibliogràfiques existents a les bases de dades literàries o humanístiques, freqüentment es publiquen articles relacionats amb Chesterton a diverses revistes, setmanaris, magazines o a través de centres culturals. D’entre els més destacats es poden citar: Catholic Education Resource Center, The Intercollegiate Studies Institute, Christianity Today, First Things, Catholic Dossier, Catholic Faith, Catholic Insight, Crisis Magazine, Christian History i Communio.

Tot i que ja es publicaven en vida de l’autor anglès, s’ha de remarcar el nombre considerable de tesis doctorals i dissertacions que es realitzen actualment. Així com la programació de cursos universitaris monogràfics sobre la seva obra.

Per últim, comentar que l’actor John C. Chalberg, de l’American Chesterton Society, amb l’escenificació teatral An Evening with G.K. Chesterton divulga d’una manera amena el pensament de l’escriptor catòlic.