Cada vegada més la ciència ciutadana està present en el dia a dia de la ciutadania. No només amb relacions amb les administracions públiques, sinó també amb el contacte amb empreses privades i el món associatiu. Ara bé, què és realment la ciència ciutadana? I per què és tan positiva?

En primer lloc, sobre què és i què no és ciència ciutadana no és un concepte fàcil de definir, contínuament es creen noves formes d’incloure al poble i això fa que el concepte es vagi redefinint. Si hagués de fer una definició diria que la ciència ciutadana és la implicació del poble no especialitzat en activitats científiques amb l’objectiu de construir una societat conjunta. Existeixen molts exemples en el nostre dia a dia, i molt sovint ni som conscients de ciència ciutadana ja que es camuflen amb campanyes de participació ciutadana o de voluntariat. El projecte Rius, de l’Associació Hàbitats (una entitat situada a Barcelona i referent a tot Catalunya en temes de medi ambient), té l’objectiu d’inspeccionar els rius i promoure l’educació ambiental. Ser persona voluntària vol dir que s’apadrina uns metres de riu i fa un seguiment de la biodiversitat amb l’objectiu de vetllar per la seva preservació.

En segon lloc, per què és positiva la ciència ciutadana? Existeixen tres grans motius que ho justifiquen:

  1. El valor científic de les investigacions. Fer partícip a la ciutadania permet fer una avaluació més transparent, inspirar nous temes d’investigació que les persones investigadores no havien tingut en compte, elaborar i treballar amb un major nombre de dades quantitatives i qualitatives i augmentar el consens dels resultats de la recerca.
  2. La ciutadania s’emporta uns beneficis en la seva experiència. Co-crear i co-educar per treballar pel bé de la societat és básic per intentar minimitzar els comportaments inadequats. Per exemple, si el projecte de ciència ciutadana té l’objectiu de reduir i eliminar les escombraries a la platja i les persones voluntàries recullen tot el rebuig que troben a la sorra, la finalitat d’aquesta ciència ciutadana està en conscienciar al poble de tots els inconvenients que hi ha si es deixa la brutícia a les platges.
  3. El treball com a societat. Per fer ciència ciutadana és necessària la col·laboració de voluntaris o voluntàries que vetllin perquè s’arribin als objectius del projecte (sigui quina sigui la matèria). Ara bé, com a societat, més enllà dels individus que participen directament, també existeixen beneficis. Els resultats de la recerca permeten divulgar i sensibilitzar sobre problemàtiques que ens afecten en el dia a dia, a través de dades que demostren com estem, i cap a on tendim anar. A mode d’exemple, agafant el cas anterior de les escombraries, l’objectiu no és que solament les persones voluntàries prenguin consciència del mal que es fa a les platges quan s’hi llencen escombraries, sinó que sigui una sensibilització de tots i totes les persones que formen part de la societat. Cada acte individual suma per construir una societat millor. A la vegada, l’augment de projectes de ciència ciutadana està portant a la cultura de la implicació del poble.

Ara, en ple segle XXI, es podria dir, tal com diu el títol d’aquest text, que la ciència ciutadana és una oportunitat que està portant a grans avenços científics en diferents àrees. Sense la implicació de la ciutadania hagués estat impossible arribar als resultats actuals.