Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Ràdio 2024, el 13 de febrer, dia internacional proclamat per les Nacions Unides, el lema del qual en aquesta edició és “Un segle de radiodifusió al món”, l’Acadèmia Catalana de la Ràdio s’uneix a aquesta celebració anunciant la concessió d’un premi al periodista, Luis Segarra

L’Acadèmia Catalana de la Ràdio reconeix els mèrits del periodista, Luis Segarra, no només ja per la seva llarga trajectòria professional a la ràdio i com a editor de la més destacada i longeva revista radiofònica del nostre país, “Guíadelaradio.com”, sinó, especialment, per la seva recent obra”100 anys de ràdio a Barcelona” que suposa una gran obra de caràcter enciclopèdic mai abans realitzada sobre la ràdio. Un treball de gran valor històric que suposarà un llegat documental, sense igual, per a les futures generacions de professionals i investigadors del medi radiofònic.

“100 Anys de Ràdio a Barcelona” és una col·lecció de set volums de més de 400 pàgines cadascun en què s’explica la història dia a dia de les més de 300 emissores que han existit a Barcelona i el seu cinturó des del 1924 fins avui. Apareixen més de 3.000 professionals esmentats (locutors, tècnics, productors, guionistes, directius…).

Al principi anava a ser un llibre, però va anar creixent, creixent i creixent i no volia deixar cap detall significatiu fora, així que finalment han sortit set volums”. El punt de partida han estat les més de 80.000 notícies publicades fins avui al portal guiadelaradio.com, referència indispensable al sector de la radiodifusió a Espanya, i a partir d’aquí, més d’un any de recerca i recopilació de dades.

És una cronologia de fets relatius a les emissores i als seus professionals. “Només en casos molt comptats hi ha alguna aportació del meu punt de vista particular sobre alguns detalls concrets”. S’ha seguit el mateix criteri que a la web. El lector no només trobarà històries de Luis Del Olmo, Josep Cuní, Júlia Otero, Maria Matilde Almendros i altres noms fonamentals a la història de la ràdio, sinó les dels becaris o dels que fins i tot han hagut de pagar una quota per tenir un programa en una petita ràdio lliure.