El Nadal que no vam tornar a casa és la petita història del primer Nadal d’exili, el Nadal del 1939, ara fa 70 anys, a través d’un recull de proses i poesies que es van escriure llavors, i que es van publicar en diaris i revistes de fora de Catalunya. Aquest llibre evoca l’exili des del punt de vista del sentiment més íntim, de la nostàlgia més pregona, de la sorprenent barreja de descoratjament i d’esperança del primer Nadal un cop acabada la guerra. A cura de Quim Torra, ha estat editat per ACONTRAVENT.


Als noms d’Eugeni Xammar, Josep Pous i Pagès, Avel·lí Artís, Agustí Bartra, Pere Coromines, Ambrosi Carrion, s’hi recullen també els textos que es van publicar al número de Nadal de L’illot de l’art, revista editada pels mateixos presos del camp de Sant Cebrià el desembre de 1939, un document excepcional.
Com a homenatge als nostres exiliats, el proper dia 3 de desembre, a 2/4 de 8 del vespre, a l´auditori del CIC (Via Augusta, 205) es farà un concert, amb la participació d´amics i col.laboradors d´El Matí: el tenor Jordi Cortada, la pianista Imma Vidal i el narrador Albert Benzekry, que combinarà nadales tradicionals catalanes i fragments dels textos del llibre.

Tohom hi és convidat.