Una de les entitats més dinàmiques de l’Alguer és el Centre Excursionista de l’Alguer (CEA). Fa un any vaig tenir la sort i el privilegi de poder anar a una excursió amb ells. Vam anar a un espadat davant de l’Illa de Còrsega –unes vistes impressionants- i, com pertoca, vam fer un bon dinar en una casa de turisme rural.

La gent del CEA són actius, dinàmics, treballadors i plens de nova saba. Han demostrat una capacitat organitzativa increïble fent a la ciutat catalanoparlant de Sardenya un dels aplecs anuals del excursionistes dels Països Catalans. Això ho van fer invertint-hi hores i més hores, de dia i de nit. L’èxit d’aquest aplec fou total, centenars d’excursionistes de tots els Països Catalans van poder veure les belleses de l’Alguer alhora que comprovar l’eficiència de la seva feina.

N‘Irene, la seva secretària, és una habitual col·laboradora d’El Matí Digital des de l’Alguer. Ella, amb en Mauro, (també del CEA)  van portar-me a veure i enregistrar a ‘Lo Barber’, un dels cantautors populars algueresos.  Com tot bon centre excursionista també tenen una vessant de defensa i divulgació de la cultura popular i antropològica. M’agradava de veure com en Mauro m’explicava les coses i la feina que feia l’ últim baster de l’Alguer, com s’organitzaven per poder recollir totes les eines o com els espadats vora mar tenen dos noms diferents segons els anomenin els pescadors o la gent de terra endins.

Mai no em cansaré de dir que a l’Alguer hi ha d’anar, tot bon català, com a mínim un cop a la vida. S’ha de xerrar amb la gent, escoltar i aprendre. El poble alguerès té molt per contar-nos a la resta de la comunitat catalanoparlant.