Enguany he tingut la sort o el privilegi de ser convidat per uns bons amics de Maó per anar a veure Jaleos de Menorca. Val ha dir que al natural són molt diferents de com els veus per TV3 o per IB3. Menorca vibra amb els seus cavalls. A Catalunya recordo, de petit, les desfilades de cavalls a Solsona, serioses i ben acompassades, com també ho eren les de Sant Eloi de Berga fins que es va instaurar, cosa fa quatre dies, aquesta mena de disbauxa de tirar aigua a tort i a dret. A Berga, ciutat que sempre havia tingut carestia i restriccions d’aigua, es tirava aigua, només des de la balconada de la plaça de sant Pere. Eren quatre gotetes o alguna galledeta, tant sols a aquells que ho demanaven. A l’Alguer Sant Eloi, recorda perfectament la forma de fer de la festa de quan era jove a Berga. A Prats fan grans desfilades de cavalls…

Tornant a Menorca: el ritual festiu del Jaleo és magnífic. Les desfilades de cavalls són impactants, sobretot quan els fan caminar i aguantar-se només amb les dues potes del darrere. Els genets i genetes frueixen de la festa, amb les cares se’ls hi nota. El jovent -i no tant jovent- els envolta i la música no para mai. La parròquia i, per tant, l’Esglèsia juga un paper molt important tant en els actes que es celebren a l’església com amb el caixer capellà, que al costat de batlle presidia, inaugurava i tancava el seguici.

Enguany un dels genets, un noi jove, quan va anar a saludar al director de la banda de músics, va fer pujar el seu cavall d’un salt a dalt de l’entarimat.  Els músics van deixar de tocar davant de l’alegria, sorpresa i cridòria general. Al cap d’un moment ja tornaven a ser al mig de la plaça cavall i genet com si res.

El culte a les festes amb cavalls està molt estesa a les terres de parla catalana. Sant Eloi, Sant Antoni o a tots els pobles ciutats o llogarets de Menorca i a l’Alguer. Algun dia caldrà fer una anàlisi comparativa de les festes dels Països Catalans i veure com han evolucionat i han anat transformant-se unes festes que sense cap mena de dubte tenen un origen comú.