A vegades no ens adonem del perill de les xarxes socials. Cada dia estem al corrent del contingut que pengen personatges públics com els molt anomenats influencers, però, realment som conscients del contingut que comparteixen aquestes persones?
És el cas del TikToker mallorquí de 19 anys, Naim Darrechi, on el passat dilluns es va fer viral l’entrevista d’ell amb el Youtuber conegut com a Mostopapi. El TikToker, entre rialles, va confessar que no utilitza preservatiu, enganyant a les noies amb qui té relacions sexuals, dient que s’ha operat per ser estèril, i tot això, els hi diu una vegada ja ha acabat a dins d’elles. La resposta del Mostopapi va ser riure del que havia dit el noi.

Aquest discurs fomenta la violació i els abusos, prioritzen el plaer de l’home per sobre del de les dones, i també atenta en contra de la salut sexual d’aquestes noies.
Cal esmentar, que aquest TikToker, té més de 26 milions de seguidors que poden arribar a entendre que el que pensa, diu i fa és correcte.

És aquest el problema de les xarxes. Influencers amb milions de seguidors que aposten per la diversitat, tanmateix, amb els seus arguments sempre hi ha un però. Un clar exemple són totes aquelles Influencers que defensen que tots els cossos són bonics, però d’altra banda, pengen una història d’Instagram amb un codi descompte per treure’t la cel·lulitis i les estries.

Tornant al cas del TikToker, aquest es va disculpar dient “tant de bo aquest vídeo no s’hagués publicat”, però dient això no es disculpa del que va dir, ni de la seva forma de fer i de pensar, es disculpa que el vídeo s’hagi fet viral. Potser no és només el perill de les xarxes socials, sinó de la manera de pensar d’una gran part de la societat en fomentar uns pensaments masclistes, xenòfobs i racistes, que utilitzen el fàcil accés i la fàcil difusió de les xarxes per expressar les seves opinions.

Necessitem fomentar una educació basada en la diversitat, el respecte, la comunicació i en el coneixement dels drets humans. No podem viure en les modes del moment i no podem fomentar discursos que menyspreen a qualsevol col·lectiu.

Això no significa que tothom ha de deixar de fer servir les xarxes socials, sinó que hem de reflexionar i ser conscients de com fer-les servir, evitant les fake news i, sobretot, saber el poder que poden arribar a tenir aquestes xarxes.

Per tant, fins a quin punt caldria limitar les xarxes socials? O potser, caldria analitzar bé les causes fonamentals d’aquests pensaments i fer un pas endavant com a societat per acabar amb aquests tipus de discursos?

Recomanació de l’autora:

Per conscienciar-nos del poder i el perill de les xarxes socials, es recomana mirar el documental de Netflix “The Social Dilemma” (El dilema de les xarxes socials).