El govern català, instal·lat en un incert futur electoral, sembla tenir com a prioritat absoluta guanyar temps. Ara per ara les enquestes demostren una davallada impossible d’assumir com a força política amb vocació de govern. De l’anàlisi convergent se’n desprèn la idea que el que cal és guanyar temps per tal que els electors entenguin que la independència ha de ser un somni, una il·lusió, però no una realitat a curt termini. I per això, els convergents volen que totes les forces polítiques comparteixin el desgast de governar amb l’ofec econòmic espanyol, ja que no es pot fer altra cosa si Espanya nega el pa. Volen un govern de concentració que prioritzi la gestió, una pregunta que dilueixi l’enfrontament, un tempo que suavitzi el xoc de trens. I sobretot, una gestió del temps que permeti repetir resultats i mantenir els quadres convergents al govern, ja que consideren que només ells estan capacitats per governar.
 
La centralitat, el nacionalisme moderat i la capacitat  històrica de gestió dels convergents pot ser defensable com a argument electoral. Però no és això que valoren els electors: ara com ara, sembla que bona part de l’electorat nacionalista  valora més la sinceritat de Junqueras com a garant del procés independentista que no la de Mas. L’electorat també sembla que considera que amb Madrid no hi ha res a negociar, ja que en realitat Madrid no ho vol. 
 
Davant d’aquest escenari, voler guanyar temps és condemnar Catalunya a la ruïna econòmica. O Espanya imposa, com es va veient, la seva ideologia uniformitzant i Catalunya desapareix, o iniciem un procés de secessió. No hi ha terme mig. I Convergència és absolutament necessària perquè representa fins ara una part de l’electorat nacionalista molt rellevant. Només una aposta decidida per la independència retornarà vots al govern convergent. Referèndum, pregunta clara, resposta si o no, data al 2014. Aquest és l’únic camí per a que els convergents recuperin  vots.  I això representa aliances amb els independentistes, es a dir només amb ERC i les CUP. I trencar amb Unió, si Unió no defensa la independència. Si el temps acaba demostrant que convergència no vol realment iniciar un procés de secessió, serà molt difícil que els seus actuals electors els triïn com a garants del bon govern autonòmic.  Si això succeeix, hauran perdut un temps preciós, i hauran empobrit el país. El govern no necessita temps, necessita decidir-se.