La repressió espanyola contra l’independentisme català, que no respecta cap límit de lleis ni nacionals ni internacionals, és, cada vegada més, objecte de  reprensions internacionals que condemnen la trista situació de la democràcia i de l’estat de dret a Espanya.

Ara el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, vol impedir noves bufetades internacionals amb l’indult dels presos polítics condemnats en un procés escandalós, i donar una imatge de clemència, de comprensió i de bona voluntat i podria fins i tot tenir èxit en cercles i institucions als que res plauria més que veure desaparèixer el problema català de l’agenda internacional. (Els detalls els ha resumit el periodista Ralf Streck en aquest article (La versió catalana podeu llegir-la aquí:              

https://unilateral.cat/2021/06/14/la-forcada-clemencia-per-als-presos-catalans/   )

 Però en realitat aquesta “operació indults” ( si no hi segueix res més d’essencial) no és altra cosa que un enganyós malabarisme. Aquests indults, que a més estan relativitzats per una sèrie de condicions) poden ser benvinguts per l’alleujament personal i humà per gent que només va poder ser condemnada mitjançant un criminal menyspreu de la constitució i del codi penal espanyol, una feina arbitrària i partidista dels jutges i l’ús d’informes inventats i dels perjuris de molts dels pretesos testimonis. Una solució del conflicte no ho és en absolut. La mateixa arbitrarietat que es va demostrar amb el procés, és el fonament escandalós pels procediments judicials contra més de 3.000 catalans, alguns dels quals  ja condemnats a multes astronòmiques que enfonsaran els condemnats i les seves famílies a la misèria més absoluta.

Que no es faci cap il·lusió l’opinió pública europea amb aquesta malabarismes del Sr. Sánchez. Mentre no hi hagi una amnistia general per tots els catalans que són o han sigut perseguits, condemnats o empresonats, mentre es negui als catalans els drets fonamentals més elementals que Espanya està obligada a concedir per pactes internacionals, mentre hom faci impossible una solució política, democràtica i pacífica, el conflicte seguirà bullint. I amb el retrocés de la pandèmia els carrers catalans tornaran a omplir-se amb les manifestacions massives que ja van  admirar a tot el món.

Per solucionar el conflicte cal política de debò. I no pas malabarismes sobtats i enganyosos.